Бизнес
„Коректна фирма“ аут от страната
TразмерT

Дона МИТЕВА

Проектът „Коректна фирма“ се оттегля от страната. Това става ясно от тяхно съобщение, в което се казва: „Проект „Коректна Фирма“ няма да бъде продължен на територията на България“.

Нека припомним, че офисът на проекта бе базиран в Бургас и „Черноморски фар“ бе един от първите, който писа за това, че се вземат пари от малки и големи фирми за промотиране на фирмата и издаване на няколко стикера, което не гарантира истинността на въпросната коректност. Защото самото търсене дали има оплаквания срещу дадената фирма се прави единствено и само в интернет, на базата на заложени определен набор на думи в специална програма. Начинът на набиране на клиенти за получаване на въпросния сертификат също не бе коректен, тъй като са използвани телефони, необявени в публичното пространство като такива на собственици или управители на дадени фирми. Макар мениджър от „Коректна фирма“ тогава на обясни, че се използват единствено публичните масиви  с данни.

Проектът след това влезе и в полезрението на Комисията за защита на потребителите. „При изследване начина, по който се издава сертификатът „Коректна фирма”, се установи, че няма обективни критерии, върху които това да почива. Няма и конкретно идентифицирани субекти, които да могат да се произнасят в резултат на някакви обективни критерии“. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. След това забраната за издаване на подобни „грамоти” бе потвърдена и от съда.  

От КЗП бяха установили също, че сред фирмите, получили такъв сертификат, има и търговци, които са били санкционирани за некоректно поведение.

Решението за оттегляне на проекта едва ли може да се нарече доброволно, предвид на санкциите и фактите, които във времето се натрупаха. Вероятно ще има и собственици на фирми, които ще съжаляват, че няма да получават вече въпросните стикери срещу скромно заплащане, но се надяваме, че техният брой няма да е голям. И ще се намерят по-приемливи начини да се афишира лоялността на всяка фирма към потребителите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.