Любопитно
Корабна камбана, извадена край Созопол, отива в Бургас
TразмерT

Водолази извадиха 80-килограмова месингова камбана от потъналия параход „Родина". Той е потънал на 19 септември 1941 година, след като е попаднал на мина край Созопол. Останките на кораба са добре запазени и лежат на 6 километра от нос Куракя.

На 26.11.2017 екип от трима членове на Клуб „Приятели на Морето" (Бургас) решават да се гмурнат до кораба с цел проучване възможността за изваждане на камбаната. Огледът показва, че изваждането е възможно и водолазите да пристъпят към действия. Те са екипирани с 200- килограмов парашут, към който привързват камбаната, след като напълват парашута с въздух и тя плавно се отлепи от палубата и поема към повърхността. Дълбочината, от която е извадена камбаната, бе 35 m. Гмуркането продължи 36 min, от които 10 min дънно време, пише общинското издание"Созопол".

От клуб „Приятели на морето", към който принадлежат водолазите, извадили камбаната, са предали находката си в РИМ-Бургас, където след реставрация ще бъде изложена пред Морското казино в Бургас.

Корабът „Родина“ е един от деветте български довоенни товарни параходи, собственост на Българско търговско параходно дружество (БТПД) . Произведен е от „Vulkan - Werke" A.G. („Вулкан Верке“ – корабостроителница, базирана в тогавашния германски град Щетин).

Първоначално той е пуснат на вода през 1922 г. като част от флота на немската корабоплавателна компания „Норддойчер Лойд” и под името „Айзенах” поддържа Южноамериканската линия.

На 2 ноември 1935 г. влиза в състава на Българското търговско параходно дружество, като е закупен за 21,4 милиона (следвоенни) лева, с държавна субсидия от 20 милиона лева, и бива наречен „Родина“.

На 19 септември 1941 г. „Родина“ пътува натоварена с товар от зърно от Истанбул за Варна, конвоиран от два български миненосеца. За зла беда, край Созопол корабът се натъква по ирония на съдбата последователно на... две български мини, получава сериозни пробойни при взривяването им, и потъва. Спасени са 37 души от екипажа, но загиват трима моряци.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По празниците: Бургазлии тръгнаха да си вадят паспорти заради Брекзита
Легенда от женската NBA лига учи децата в Бургас на баскетбол
„Алеко Константинов“ все пак ще е уличка на занаятите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.