Бизнес
Концесионери плащат курсовете за спасители
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

Малко са желаещите да изкарат курсове за спасители, коментират от БЧК – Бургас. Само девет души са се записали  за новия курс, който ще стартира в началото на юни. До момента има направени четири курса за басейн и за море, обобщи Виолета Радева, директорът на Български червен кръст в Бургас.  През тях са минали около 50 души.

Продължава и заверяването на талони от страна на завършилите курсове за спасители предходни години. В бургаското БЧК средно  годишно се заверяват около 240 талона. А в цялата страна техният брой е над 1500 – 2000 души.

Според Наредбите всички стопанисвани плажове у нас трябва да имат водни спасители от 1 юни до 15 септември.

По думите на Радева с натрупване във времето, броят на спасителите е напълно достатъчен и може да покрие нуждите на Черноморието. Друг е въпросът, че една част от изкаралите курсовете, се преквалифицират и започват да работят друго. Не е отпаднал и въпросът с излизането на наши водни гардове на работа в чужбина. „За съжаление не всички, които са завършили курса, остават да работят. Има си една постоянна група от спасители, които обичат морето и държат на професията и всяка  година я упражняват, но повечето  млади хора отиват да учат или търсят  друга работа. Това обуславя и непрекъснатото текучество на кадри“, коментира Радева.

Офертите за работа в чужбина в много случаи са далеч по-примамливи и за това педпочитани.

В последно време се оформя и практиката, концесионерите на плажове, които са пряко заинтересовани, да бъдат обезпечени  ивиците със спасители , те да заплащат обучението на желаещите. „Концесионерите намират кандидати от вътрешността на страната, инвестират в тях, като им заплащат курса и така си осигуряват спасители за сезона, а защо не и за години напред“, обяснява Радева.

Един директен курс за спасител на море струва около 300 лева.

Принципно по-голям интерес има за спасители на басейни, защото работата е по-лека, стига собственикът на хотела да не вменява и други задължения на гарда. А и цената на курса е по-ниска. Принципно е забранено да се ангажират спасителите с други ангажименти независимо от това дали са на басейн, или на море , но това не означава, че не се прави като негласно споразумение  за някой лев повече.

За този сезон може да се каже, че  ножицата в заплащането на спасителите остава силно отворена. Възнагражденията варират от 900 до 1500 лева. Всичко е въпрос на договаряне. В някои случаи заплатата е по-ниска, но пък за сметка на това човекът получава храна и  квартира като бонус. А в други парите са повече, но няма други екстри.

В същото време има подадени заявления от страна на концесионери за спасители от трети страни. Засега заявката е за 5 човека, но тепърва ще се увеличава търсенето на водни гардове за сезона.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.