Бизнес
Кметове от областта подаряват 110 язовира на държавата
TразмерT

Дона МИТЕВА

Преди по-малко от месец изтече срокът, в който общините, по предложение на кметовете и след гласуване в Общинските съвети, можеха да предоставят за стопанисване на държавата язовири, с които финансово не могат да се справят. За целта общинит внесоха в Министерството на икономиката мотивирани предложения за  промяна на собствеността на язовирите и за прехвърляне собствеността безвъзмездно на държавата.

За 110 язовира в Бургаска област са постъпили заявки за прехвърляне към Министерство на икономиката, сочи справката от институцията.

От община Айтос  са подали документи за 26 язовира. По брой тази община държи палмата на първенството в областта. Следват Руен с 25 язовира и Камено с 23.

Община Бургас иска да се отърве от стопанисването на 18 язовира, а  Сунгурларе от 15. Най-скромни в прехвърлянето към държавата са от Средец. Те предлагат едва три язовира да минат за стопанисване от държавата.

След  зачестилите трагедии с наводнения и безстопанствени  големи водоеми парламентът реши с приемането на промените в Закона за водите да бъде създадено Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Новото предприятие  е със статут на държавно по смисъла на Търговския закон. Не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба. Основният му предмет на дейност е комплексно управление на язовири - публична и частна държавна собственост. В това число влизат и язовирите, чиято собственост общините прехвърлят безвъзмездно на държавата.

Извън обхвата на дейността на новото предприятие остават язовирите, стопанисвани от „Национална електрическа компания", „Напоителни системи", „Земинвест", ВиК-операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от страна на концесионера.

Сега остава да видим дали кметът на Камено Жельо Вардунски ще удържи на думата си и като получи приемо-предавателния протокол ще почерпи, както се зарече.

След миналогодишните наводнения в региона, когато тръгнаха засилени проверки, още веднъж се доказа, че малките общини, в които бюджетът е оскъден, не могат да се грижат за язовирите. Още повече, че част от тях са „селски бари с по два легена вода“. А парите за почистване не стигат.

Язовирите ще се класифицират и по тристепенна скала за потенциална опасност.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
Остават 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
Търсят се берачи на ягоди за Испания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.