Айтос
Кметът Васил Едрев иска дофинансиране на маломерни паралелки
TразмерT

На 29 август тази година, кметът Васил Едрев ще иска на редовното си заседание Общинският съвет да приеме решение за дофинансиране на маломерни паралелки в училищата, и функциониране на маломерни групи в училищата и детските градини на територията на община Айтос през учебната 2019/2020 година.

Предложението на градоначалника за дофинансиране е във връзка с докладни записки от директорите на ОУ "Светлина” - село Тополица, ОУ "Св.св. Кирил и Методий” - село Карагеоргиево, ОУ „Христо Ботев” - село Пирне и ОУ „Христо Ботев“ - село Мъглен. В Тополица недостигът до норматива за минимален брой ученици от І до VІІ клас е общо 40. Децата в І клас са по-малко с 5, във ІІ клас - с 3, в ІІІ, ІV и V клас - с по 7, в VІ клас - с 3 и в VІІ - с 8, сочи докладната записка на директора.

За да са пълни паралелките, в Карагеоргиево не достигат общо 19 ученици от ІІ до VІІ клас. От пирненското училище пък докладват, че децата са само с две по-малко в ІІІ клас. Две деца по-малко от норматива имат и в І клас в село Мъглен, или общо за всички тези училища - недостигът е от 63-ма ученици, при норматив за І-ІV клас - 16 ученици и за V-ХІІ клас - 18 ученици.

Съгласно нормативната уредба, за разликата до минималния брой ученици, трябва да бъдат осигурени допълнителни средства извън определените по единните разходни стандарти за съответната дейност през 2020 година. В бюджета на Община Айтос за 2019 година, финансовите средства са заложени и разпределени по бюджетите на съответните училища, пише още в предложението на кмета.

       Местният парламент трябва да вземе решение и по докладна записка от директора на ДГ „Пролет” - град Айтос. Поради намаляване броя на децата се образува една смесена полудневна група във филиала на детската градина в село Поляново. Нормативът за минимален брой е 12 деца в самостоятелна група, а децата в Поляново са 9, с три по-малко от норматива.

Кметът ще иска и образуването на една смесена полудневна подготвителна група в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - село Карагеоргиево, тъй като децата там са 11.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фотоспомен подари на акушерки и гинеколози кметът Едрев
Вдигнаха новата църква в Дрянковец
Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.