Несебър
Кметът на Обзор - дежурен чистач, трето лято
TразмерT

Дона МИТЕВА

Трето лято в Обзор  на определени места има поставени много любопитни табели. На тях е поставен личният – актуален телефон на кмета Христо Янев, който приканва: „Уважаеми пътуващи, след като си изхвърлите отпадъците от превозните средства и замърсите природата, моля да ми звъннете лично на телефон….., за да дойда да ги изхвърля вместо вас. Табелата е подписана  - кмет на град Обзор. Идеята  да се изработят подобни иронични надписи и да се поставят из града е лично на кмета Христо Янев. „Самите ние сме изумени от ефекта, който вече поредна година дават тези табели. Решихме от няма накъде да направим нещо по-нестандартно, защото се задушавахме от боклука“, разказа градоначалникът на курортното градче и припомни една мисъл на неговия колега от Краков, който преди години за поддържането на брилянтната чистота в полския град е казал: „Има два варианта. Първият е много хора да чистят, а вторият е малко хора да цапат!”

„Поставили сме няколко табели на двата входа на Обзор на отбивките, на екопътеката към минералните извори. Подобни табели - с малко видоизменен надпис има и на някои паркови зони и затревени площи.  Поставени са там, където обикновено се прави много  голямо замърсяване. Повярвайте, ефектът е поразителен“, разказа Христо Янев. Той и екипът му са се опитали да бръкнат в съзнанието на хората и да ги накарат да се замислят по темата за безотговорното изхвърляне на отпадъците.

Така от администрацията разчитат все по-малко да са хората, които цапат курортното градче.

„Бяхме принудени, защото особено на отбивките на  главния път Бургас  - Варна се чистеше през ден и все беше мръсно“, връща се към мотива за поставянето на въпросните табели кметът Янев и се зарича, че те няма да бъдат махнати докато той е начело на града. Затова и табелите са метални, с метални стълбчета, здраво поставени на определените места, та да издържат на природните катаклизми, и да не могат лесно да се счупят. До момента няма и посегателство върху тях.

Табелите, тези, които са към минералните извори и по парковете на града, предвид на това, че през лятото в Обзор почиват много чужденци, са преведени на три езика: български, английски и руски. Тези по отбивките на централния път имат превод на английски.

Предно лято се е случвало и това - да се обадят на кмета, след като си изхвърлят боклука, но този сезон подобно нещо няма.

„В началото често ми се обаждаха. Понякога това го правят и мои приятели - просто  на шега. Но има и  хора, които за жалост, не са разбрали иронията и хумора, който е вложен в тези табели и наистина се обаждаха, за да ме поканят да им изхвърля боклука. Та понякога даже ми е обидно, но смея да твърдя, че тези обаждания са рядкост, даже ги няма“, казва Янев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Епизоотичната комисия в Несебър проведе първото си заседание за годината
В Община Несебър обсъдиха предстоящия Бюджет 2019
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.