Спорт
Кметът на Бургас Димитър Николов посреща златното момиче Стефани Кирякова
TразмерT

Тя е скромно дете, което отдавна показваше качества“, казва нейният ментор в гимнастиката Мария Калангерова

Шампионката посвещава медала на болната си  майка 

Михаил КОЛЕВ

Кметът Димитър Николов ще посрещне през тази седмица златното момиче Стефани Кирякова, научи „Черноморски фар“. Датата и часът все още се уточняват. 17-годишната бургазлийка бе част от националния отбор на България по художествена гимнастика, който спечели златен медал на Световното първенство в София на 16 септември. Грацията ще се прибере в родния Бургас през почивните дни, а на срещата с градоначалника се очаква да присъстват нейният баща и хора от родния й клуб „Черноморец“, където Стефани се е изградила като състезател.

Именно с една от нейните първи треньорки успя да се свърже медията ни. Мария Калангерова е била близо 10 години наставник на Кирякова, след като през 2017 година младата състезателка става част от „Левски-Илияна“.

„Стефани е едно сладко и скромно дете, което още отдавна показваше сериозни качества. Много й харесва да играе в ансамбъл и от миналата година е част от националния отбор за жени“, каза пред „Черноморски фар“ Калангерова.

Тя също е присъствала на Световното в София по покана на Българската федерация.

„Беше много емоционално и напрегнато. Но нашите момичета бяха готови да станат шампионки, всичко вървеше както трябва. Те постигнаха основната си цел и спечелиха квота за Олимпийските игри през 2020 година в Токио“, допълва още Мария Калангерова.

 

За Стефани Кирякова  успехът има по-значима стойност. Дни преди началото на форума майката на момичето получава инсулт, вследствие на което губи говора си и не може да движи дясната си ръка. Въпреки всичко, което е сполетяло най-младата състезателка на отбора ни, Кирякова излиза заедно със съотборничките си, допринасяйки за триумфа на българския отбор. Именно тежкият момент допълнително мотивира гимнастичката за нейното отлично представяне.

Стефани започва да тренира художествена гимнастика през 2006 година в местния „Черноморец“ при треньор Ани Бошева. Бързото й развитие е забелязано и още през първата година е пратена да тренира при по-големите гимнастички в клуба.

Грацията е възпитаничка на бургаското спортно училище „Юрий Гагарин“. Нейните успехи са повод за гордост за учебното заведение.

„Стефани е прекрасно дете, отлична ученичка. Предстои й много добро бъдеще, заяви пред „Черноморски фар“ директорът на Спортното Димитър Костов.

През годините на своята спортна кариера младото момиче е спечелило множество медали от държавни и чуждестранни шампионати. Златото с националния отбор от Световното първенство в София е най-големият й успех, както за самата нея, така й за школата на Бургас по художествената гимнастика. Тя е първата бургазлийка, която печели медал с ансамбъл за жени на най-високо ниво.

Медалът, който бургаското момиче завоюва, посвещава на своята майка. За тази си постъпка тя информира чрез профила си в една от социалните мрежи, публикувайки емоционални думи в текст озаглавен „Писмо до мама“. Публикацията предизвика сериозен интерес, а под нея много наши сънародници вдъхват кураж в трудния момент за младото момиче. Ето какво е написала Стефани Кирякова, публикуваме без редакторска намеса:

„Няколко седмици преди Световното майка ми получи инсулт, поради който загуби говора си и не може да движи дясната си ръка. Когато научих новината, целият ми свят се преобърна...

Писмо до мама

Скъпа мамо, исках да дойда при теб в този труден момент, толкова много исках да се върна в Бургас. Исках да бъда в болницата при теб, да хвана ръката ти и да ти кажа, че всичко ще се оправи.

Но нямаше как оставя отбора и знаех, че ти също не го искаш.

Предстоеше ни най-важното състезание, за което работихме толкова много. Беше ми ужасно тежко да продължа да тренирам, когато знаех че си болна. С всички сили се опитвах да не мисля за това, защото не исках да развалям тренировките. Понякога успявах да сдържа емоциите си, понякога - не. Но хората около мен ми бяха огромна подкрепа през цялото това време. Целият ми ансамбъл, момичетата, които са повече от семейство за мен, не ме оставиха нито за миг. Получих огромно разбиране от нашите треньори Весела Димитрова и Михаела Маевска.

В тези най-трудни за мен дни реших, че ще играя на Световното заради теб, мамо!

Не само ще играя, но обещах пред Бог, че ще спечеля златен медал и ще стана световна шампионка! Когато с момичетата го направихме и се качихме на най-високото стъпало, си спомних как когато бях малка гледахме предишния отбор по телевизията вкъщи и ти винаги плачеше на българския химн. Питах те защо, а ти ми отговаряше: „Защото знам, че един ден ти ще станеш световна шампионка и заедно ще пеем българския химн, ще видиш!" Не можех да повярвам, че този ден наистина дойде. А ти самата никога не си спирала да вярваш в мен! Гледах знамето, пеех с цяло гърло и знаех, че ти гледаш мен! И въпреки че сега не можеш да говориш, в моето съзнание аз чувах само твоя глас: „Ето Стефани, ти наистина успя!".

Посвещавам златния си медал на теб, мамо. Ти си най-силната жена, която познавам. Аз, ти и тати ще се справим с всичко, защото Господ е с нас! Ще бъде трудно, но никога няма да се предадем!

Благодаря ти, тате, че си ми истинският пример за мъж, който обича и се грижи за жена си в добро и лошо, в радост и мъка, в здраве и болест!

Благодаря ви, момичета, че винаги сте до мен през каквото и да преминавам. Без всички вас никога нямаше да успея!", пише грацията.

В този труден период Стефани е разговаряла и със своята треньорка Мария Калангерова.

„Обади ми се и ми каза: „Госпожо, не знам какво да правя, тежко ми е!“ Аз й обясних, че животът дава такива изпитания на силните, за да кали още повече техния характер. Казах й да се концентрира и да се мотивира още повече. Напрежението в онези дни за нея беше наистина огромно, защото освен здравословното състояние на майка й, в националния отбор също вървеше подготовката за Световното и трябваше да се определи състава за него“, заяви Калангерова.

Майката на Стефани е присъствала в залата по време на първия ден от важното спортно събитие, но на втория ден не е издържала на напрежението и си е тръгнала.

В момента Стефани Кирякова и останалите „златни“ момичета са на заслужена двудневна почивка в Банско. Пред тях предстои подготовката на нови съчетания с уреди за 2019 година.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Охранителна фирма спечели благотворителния полицейски турнир в Бургас
Рекорден брой участници на полумаратона „Атанасовско езеро“ тази година
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.