Айтос
Кметът на Айтос Васил Едрев:Търсим финансиране за генерален ремонт на Читалището
TразмерT

Вече се изготвят работни проекти

За първи път от много години насам, бюджет `2019 отделя средства за изработването на работни инвестиционни проекти за основен ремонт/реконструкция на НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ 1869“ - Айтос. Сградата е публична общинска собственост, за енергийно обследване и технически проект бюджетът отдели 16 200 лв. Фирмата-изпълнител вече е в читалищната сграда, за да готви цялостен проект за основен ремонт, какъвто не е извършван от десетилетия.

Според договора с Община Айтос, това ще е първият цялостен работен проект с архитектурна и конструктивна разработка, с проекти за ВиК, елинсталации, енергийна ефективност, пожарна безопасност и т.н. Ще бъдат направени и подробни количествено-стойностни сметки по всички части и КСС на цялостния проект. Разработката на архитектурна част ще включва и цветовото решение на фасадите, научи още НП.

Срокът за изпълнение на договора е до 60 работни дни. Готовият работен проект трябва да включва всички нобходими за реновацията документи, графични материали, текстова част - обяснителни записки, детайли, спецификации. Основното изискване на Община Айтос като възложител е при разработването на проекта да се заложи използването на съвременни технологични решения, инсталации и материали, за създаване на оптимални условия за обитаване и експлоатация на сградата, която е единствена по своето значение в Айтос. Ще бъде предвидена и възможността за достъпа до сградата на хора в неравностойно положение.

"Сградата е огромна, ремонтът изисква много средства. Необходимо е да имаме много добър работен проект, с който да търсим финансиране. Има възможности и ще положим усилия това да се случи. През годините са извършвани само частични и не дотам качествени ремонти, затова сега сградата е в лошо състояние и се нуждае от цялостно преобразяване. Този ремонт е сред приоритетите ни, защото Читалището е най-посещаваната институция от децата и младите хора на Айтос", коментира за „Народен приятел“ кметът Васил Едрев.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтос посрещна с концерт 22-и септември
Дирят собственика на папагала Сашко в Айтос
Днес Айтос открива паметника на загиналите воини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.