Малко Търново
Кмет поиска камери за 12 села
TразмерT

Илиян Янчев към МВР: Елате и обяснете на малкотърновци какво ще става тук

 

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Община Малко Търново е изпратил писмо до вътрешното министерство. Това той заяви пред „Черноморски фар“. Идеята му е да настоява някой от силовото ведомство да отдели време и да посети странджанската община, за да се обясни на местните хора какво ще се строи в района - бежански център, лагер, фургони и къде по-точно. По-рано през месеца МВР обяви обществена поръчка за проектирането и изграждането на три селища по границата ни с Турция. Общата стойност е 8,3 млн. лева, а средствата ще се отпуснат от фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

„Хората имат пълното право да знаят какво ще се случва тук. Така те ще бъдат и по-спокойни, когато им се обясни. Това няма да е прецедент, защото преди време идва например вътрешният министър Бъчварова. Тогава се заговори и за това да бъдат отделени пари 12-те села в общината да бъдат обезпечени с камери, за по-голямо спокойствие и сигурност. Повечето от тях са с по един вход и изход и само по една камера да бъде поставена, ще е нещо“, обясни градоначалникът.

Проектът с камерите тогава така и не се осъществи и затова той сега отново смята да повдигне въпроса.

По думите му бежански център в Малко Търново няма да се прави. Това, за което била поръчката е пункт, в който мигрантите ще остават само за 24 часа.

„Преди време бяхме виждали по 100 бежанци, оградени от граничари и кучета. Сега идеята е да са по-подготвени при една евентуална бежанска вълна. Кой знае утре какво ще му хрумне на Ердоган, след като иска и Света София джамия да прави, какво му пречи да реши тези 4 милиона и половина да ги пусне към нас“, обясни още кметът.

От два дни пък в сградата на тракийското дружество в града се събират подписи срещу идеята на МВР. В първия ден се събраха 20-на души. Хората изразиха притеснението си и според тях, ако се правят мигрантски центрове, то те трябва да са по границата, а не в населени места.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Село Бръшлян – най-предпочитаното за отдих в Странджа по празниците
Малкотърновски празнични рецепти: Вкусна пухкава пита
Малкотърновски празнични рецепти
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.