Созопол
Киро Топалов – единственият гайдар на село Вършило
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Киро Топалов е единственият към момента гайдар на созополското село Вършило. 80-годишният мъж е започнал да свири на гайда през далечната 1952 година. Три години по-късно Топалов вече взима участия и по сватби, като спира да се занимава активно през 2005 година.

„Свирил съм по много сватби на всякакви хора, както и по други различни поводи. Обикалял съм из Бургаско, Сливенско и Ямболско, стигал съм чак до Ловеч“, спомня си той.

Увлича се по духовия инструмент от своя баща Георги Топалов, който също е бил гайдар.

„Освен от баща ми, аз съм се учил и от дядо Минчо Гайдаря от Вършило. Това са двамата мои учители в този занаят“, разказва бай Киро, както е известен сред съселяните си.

Възрастният мъж е самоук талант, няма специално музикално образование, но това не му пречи да развие своя потенциал. Спечелил е доста награди, всичките от които са му еднакво ценни. Свирил е и в Профсъюзния дом на културата в Бургас.

„Бяхме на една сватба в ресторант „Свобода“. По време на почивката на нашата маса дойде един мъж. Ние, музикантите, стоим на отделна маса, аз затова се шегувам, че музикантите не сме като хората. Въпросният човек беше Динко Касъров, организатор от Профсъюзния дом на културата в Бургас. Каза ми, че при тях търсят музиканти, певци, танцьори и ще се радват ако и аз се присъединя. По онова време пътувах постоянно из страната, понеже работих като шофьор и му казах, че ако мога – ще дойда“.

Все пак Киро Топалов решава да отиде и да си пробва късмета в това начинание. Действието се развива през 1974 година.

„Както бяха наредени всичките около 15 човека, аз бях последен в редицата, като най-нов. След като свърши репетицията, ръководителят дойде и ми каза: „Киро, остани! Изсвири ми едно бавно сватбарско, дай едно Еленино хоро, после и една ръченица“ – аз ги свирех тогава постоянно и нямах проблем да се справя с това. След година и половина вече ме направиха корепетитор“, казва още той.

Близо 2 години след това е създадена и детска гайдарска школа към Профсъюзния дом. За преподаватели са избрани Киро Топалов и неговият приятел Пейчо Пейчев.

„Не помня точно коя година, но на местността „Босна“ аз и моите ученици от школата открихме фестивала „Странджа пее“, спомня си с гордост Топалов.

Гайдарят от Вършило не може да каже точната бройка на сватбите, на които е свирил, защото са прекалено много за всичките тези 47 години активна кариера.

Любимите песни, които е изпълнявал на инструмента не са една или две, но все пак откроява изпълнението на Магда Пушкарова „Малък ли ме имаш, мамо, та ме не ожениш“.

През цялото време като музикант е сменил само две гайди. Спомня си, че първият духов инструмент е закупен от баща му, когато Киро Топалов е 15-годишен, впоследствие гайдата бива продадена.

Освен самостоятелно бай Киро е свирил и в група, която е носела името „Росна китка“. В нея заедно с него са участвали още Петър Бинев, Марин Петров, Руси Тодоров и Катя Трoшанова. Сформират се в периода около края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век.

Въпреки че от близо 13 години Киро Топалов е приключил с професионалната си кариера, той продължава да упражнява все още тази дейност и не се е разделил с духовия инструмент. През годините е обучавал много млади таланти, които и до ден-днешен ходят на уроци при него, а единственият гайдар на село Вършило се надява, че и те ще изградят успешно име в музикалните среди.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Созопол празнува Никулден
„Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници
Старото военно училище на остров Свети Кирик става център на археологията
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.