Любопитно
Като ученици: Юрист размаха пръст на закъсняващи и отсъстващи съветници
TразмерT

Отсъствията от заседания на комисии само след извинителен документ

 

Георги РУСИНОВ

Силвия ШАТЪРОВА

 

Председателят на Правната комисия към Общински съвет - Бургас – адвокат Иво Баев, размаха пръст срещу закъсняващи и отсъстващи от заседания на комисията общински съветници. На първото проведено такова се събра едва-едва необходимият от четирима души кворум в лицето на Иво Баев, Калояна Живкова, Георги Дракалиев и Станимир Апостолов. Последните трима са ветерани в комисията, като бяха в състава й и в предния Общински съвет.

„Не знам как е било досега. Вие сте с повече опит от мен, но предлагам да си изготвим някакъв вътрешен правилник и да пишем закъснения и отсъствия“, каза той в началото на заседанието.

Причина за недоволството му бе отсъствието на останалите трима членове на комисията – Костантин Луков, който я оглавява в предния мандат, а сега е заместник-председател; Павел Маринов, който също е юрист, и Константин Бачийски. Баев все пак заяви, че Луков няма да дойде, което най-вероятно говори, че е предупредил за това.

Докато оглавяваше комисията, самият Луков също многократно се ядосваше заради отсъстващи и закъсняващи колеги и дори на няколко пъти бе на крачка да разпусне заседание заради липсата на кворум. Бачийски обикновено е винаги закъсняващият, а на моменти дори и отсъстващият. Като оправдание няколко пъти е ползвал натоварения си график.

Трябва да се отбележи, че все пак към средата на комисията Павел Маринов се появи. Предложението на Баев остана некоментирано от останалите членове.

Първите заседания и на останалите комисии показаха кворум и нетърпеливост от страна на новите съветници. Част от тях обаче побързаха да попитат как ще си извиняват отсъствията и какво следва да направят, ако им се налага да отсъстват. От административния отдел към Общинския съвет разясниха, че към молбата си трябва да приложат и съответния извинителен документ.

Че ще бъдат третирани поне в началото като ученици и работници, чиито работодатели са гражданите на Бургас подсказа и друг акцент от първите заседания на постоянните комисии.

Шефката на Комисията по бюджет и финанси Красимира Маркович в типичен педагогически стил размаха пръст на разсейващи се съветници, както и на новите и неопитните, които не знаят как да си входират докладни записки. В голямата си част съветниците бяха напътствани и им бяха давани указания да не се разконцентрират с разговори изобщо по вътрешно компенсаторните промени в бюджета на общината. 

Заради сгъстения график на 18-те комисии, които трябваше да проведат заседанията си спешно в два дни, по дневния ред препускаха и в Постоянната комисия по устройство на територията. УПИ-та, парцели и всякакви инфраструктурни докладни бяха приети набързо. Все пак в края на заседанието председателят й арх. Петър Статев се извини за галопирането и непозволяването да се дебатира по-обстойно.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ученици от ПМГ-то спечелиха четири медала на Олимпиада в Казахстан
Друсаме и шофираме, депутатите черпят
Атанасовден е
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.