Бургас
Катаджии дебнат за проверки в "Акция Зима"
TразмерT

Подлези и надлези замръзват най-бързо

 

Георги РУСИНОВ
 

Тазгодишната „Акция Зима“ ще протече в три етапа. Това заяви шефът на КАТ-Бургас комисар Неделчо Рачев по време на пресконференцията за кампанията.

Първият етап трае десет дни и вече тече. От 1-ви до 10-и ноември ще се проверява безопасността на превозните средства на пътя. 6-и ноември е обявен за ден без жертви.

Вторият етап касае пешеходците и тяхната безопасност като участници в движението. Рачев наблегна на това, че именно те са най-уязвимите на пътя и ще им се обърне специално внимание.

Третият етап и може би най-важният касае безопасното шофиране на пътя, където ще се проверяват системите за безопасност и оборудването на автомобилите. След 15-и ноември, проверките ще обхващат и водачите на моторни превозни средства, които ще трябва вече да шофират със зимни гуми или с гуми, чиято дълбочина на протектора е 4 мм. Глобата при липса на такива е 50 лева. В изправност трябва да бъдат и чистачките на автомобилите, светлините и спирачките.

„Целта е да имаме голям обем от превенция за това какво може да се случи във всеки един момент на пътя, с всеки един участник в движението. Именно за това сме подбрали и най-добрите експерти, които да вземат участие в превантивната дейност срещу пътния травматизъм“, добави Рачев.

Началникът на „Пътна полиция“ главен инспектор Димитър Дачев заяви, че е предвиден засилен контрол срещу всички участници в движението, като и по време на акциите ще се набляга на превенцията.

„Във всеки един от етапите ще се осъществява контрол. Първоначално ще предупреждаваме хората, а след това и ще глобяваме при нужда. Избрали сме най-подходящите места в града за акциите – най-уязвимите точки. Пешеходците и велосипедистите са най-чести жертви на катастрофи, затова ще сме изключително внимателни, особено през зимния период“, каза той.

Васил Михалев от Съюза на българските автомобилисти, който също присъства на пресконференцията заяви, че до 20-и ноември във всеки един от пунктовете им шофьорите ще могат да си направят безплатни прегледи на чистачките, антифриза и външния вид на автомобилите.

Виолета Радева от БЧК-Бургас каза пред присъстващите, че те работят по превенция на пътния травматизъм още от септември.

„Правим кампании в училищата и детските градини, като до момента са обхванати около 150 ученици и деца“, каза тя.

Радева добави, че всеки кандидат-шофьор минава обучение по долекарска помощ при тях, което според нея е много важно. От БЧК призовават гражданите да даряват кръв, тъй като много често тя не стига за пострадалите от тежки катастрофи.

Андрей Рунчев, шеф на ОП „Транспорт“, който говори освен за зимната подготовка на общината, допълни и че в Бургас сме сред най-напредналите общини по отношение на видеонаблюдението.

„В непрестанна кореспонденция сме с МВР и слагаме камери и на горещи точки за катастрофи в града“, каза той.

Организаторът на „Рали Бургас“ Радко Петров сподели, че е най-важно да се знае, че за безопасността на движението ангажимент носим всички.

„През зимата трябва да намалим скоростта в града и трябва по-скоро да се придвижваме, отколкото да шофираме“, заяви той.

Специалистът и дългогодишен шофьор добави, че трябва много да се внимава при подлези и надлези, тъй като те замръзвали най-бързо.

По време на обсъжданията комисар Рачев добави, че причина за тежките катастрофи са най-често малкото опит и прекалената самоувереност. Георги Тимнев, който е дългогодишен експерт и изследва причините за катастрофите се съгласи и заяви, че именно това е вероятната причина за тежкия инцидент в Карнобат, където 18-годишният Алекс Димов блъсна и уби две възрастни жени.

„Движил се е бързо в градски условия, което е недопустимо. Затова аз призовавам шофьорите да бъдат умни и да спазват законите на физиката“, каза експертът.

Промъкна се и идеята за връщането на полигона. Част от присъстващите на пресконференцията заявиха, че много млади шофьори правят грешки именно поради липсата на часове на полигона. Комисар Рачев се съгласи и каза, че много често стават инциденти при паркиране и маневри в градски условия от страна на неопитните шофьори. По техен адрес той каза, че е задължително всеки млад шофьор известно време да кара с опитен придружител – нещо, което според него е въпрос на време да се приеме в закона.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.