Бизнес
Калкан от ферма ще намали цената на скъпата риба
TразмерT

Дона МИТЕВА

Цената на калкана може да бъде и по-ниска, ако се реализира идеята на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" за откриване на демонстративен център за изкуствено отглеждане на деликатесната риба, примерно в Бургас. Плановете са от догодина да има център за калкан в Бургас и евентуално във Варна - за стриди и за бяла и черна мида. Демонстрационният център, или центрове ще дават ноу-хау на всички желаещи да правят частни стопанства.

Това е една от най-успешните години в развитието на рибарството и аквакултурата в България, подчертават от Агенцията. Много обнадеждаващи са постиженията и резултатите от последните експертни срещи и работни групи на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море, на които участва изпълнителният директор на ИАРА, доц. доктор Галин Николов. Две от тях, срещата на Научния комитет по аквакултура и годишната среща на Работната група за Черно море правят особено впечатление, защото по време на тях доц. Николов бе избран за координатор на групата за Черно море.

На практика неформално бе обсъдено и евентуалното повишаване на квотите за калкан за страната ни и то може да стане факт в следващите месеци до края на годината. И  най-интересното е, че бе договорено да се създаде демонстративен център за аквакултура в България.

„Не беше лесно да убедим страните, членуващи в Генералната комисия по риболова в Средиземно море, в чиито компетенции са Средиземно и Черно море (ГКРСМ) и секретариата на тази организация, че ние трябва да имаме подобен център, но в заключителните часове на годишната среща на Комитета по аквакултура получихме уверение, че можем да започнем преговорите и да обсъждаме следващите стъпки по реализацията му. Сега предстои да се подготвим и да видим с какво разполагаме и къде ще бъде ситуиран. Започва истинската работа“, коментира за „Черноморски фар““ доц. Николов.

Досега разбирането беше, че във водите на България в Черно море развитието на аквакултурата се ограничава до отглеждането на черна мида. Редица фактори и особености ни караха да бъдем скептични и да си мислим, че черноморската риба на трапезата ни може да бъде единствено от див улов. Технологиите обаче се развиват и дават нови приложни полета. „Идеята на демонстративния център е да покаже на бизнеса, да създаде увереност в бизнеса по отношение условията, при които може да се отглежда даден вид като аквакултура. Но не само условията, а също и технологиите и рентабилността ще могат да бъдат показани и анализирани. Така бизнесът няма да рискува инвестиции на средства на сляпо“, обясни доц. Николов.

В случай, че  се разработи център за отглеждане на калкан, ще може да се търси и вариант за връщане на част от екземплярите под формата на зарибителен материал  и така ще се стигне до по-бързо възстановяване на запаса от калкан в естествената среда. От друга страна, рибарите ще могат с по-малко риболовно усилие да осъществяват уловите си и ще повишат рентабилността на продукцията си.

Ползата за крайния потребител също е налице. Има ли аквакултурно производство - цените ще бъдат стабилни, предвидими и всеки ще може да си позволи от деликатесните видове, като в същото време се намали натискът върху запаса от калкан.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.