Созопол
Как ще се нареди пъзелът в Созопол след ерата Рейзи
TразмерT

Ще има ли сили той за нов кметски мандат, или ще се върне в местния парламент като председател

Силвия ШАТЪРОВА

Как ще се нареди политическият пъзел в Созопол след ерата Рейзи си задават въпроса все повече жители, работещи и свързани с древния град и общината му по някакъв начин хора. Заклеймяван, одобряван, той си остана противоречива политически фигура, но винаги в интервютата си е казвал, че обича да остави следа в града, внуците му да казват, че тази сграда или онзи площад е направен от дядо им. След повече от 12 години кметуване в Созопол и след разследване от Прокуратурата за присвояване на огромна сума пари не е в местната власт, а хората около него преценят какви са възможностите дали да се върне в местната власт и по какъв начин.

Бе първият, който заяви още преди девет месеца, че ще тръгне към нов мандат и тръгнаха проблемите му. След отстраняването му от длъжност се появи за първи път на публично място по време на празника на града Света Марина.

Преди време Панайот Рейзи бе категоричен, че ще участва и като независим кандидат и ще направи листа от общински съветници. Най-вероятно в нея ще попаднат известните имена и доайени в политиката като Христо Бардуков и Стойо Недин. Ако не атакува директно кметския стол, Рейзи ще се прицели в местния парламент и в поста председател на местния парламент. Точно от там преди време тръгна неговият поход в политиката.
Рейзи има опит да реди листи, в последния му мандат като общински шеф на ГЕРБ подреди листата така, че в нея попаднаха повече хора от гражданската квота, отколкото партийни лица, което доведе до тих ропот сред партийците.

Каква ще е ситуацията зависи от това кой точно ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на общината. Предстоят номинации вътре в структурата, за която казват, че не е в много добра кондиция. В момента се въртят различни имена, но едно от тях е това на Георги Пинелов, общински съветник от ГЕРБ. Беше номиниран за кандидат-кмет на ГЕРБ през 2011 година, но тогава бе предпочетен Рейзи. На Пинелов сега ще му е доста трудно да доказва, че няма нищо общо с управлението през последните четири години. От известно време той е започнал да се еманципира от досегашната местна власт. Пинелов е известен в града, потомък е на два рода, има собствен бизнес, женен с две деца.

Другата най-вероятна кандидатура, която се спряга е тази на сегашния и.д. кмет Катя Стоянова. Тя е член на партията, но дали хората ще я припознаят като нов човек не е ясно. И двамата дават възможности на опозицията да ги критикува като хора, свързани с досегашното управление.

Най-вероятният кандидат на БСП е Тихомир Янакиев. БСП взе с няколко гласа преднина на евровота пред ГЕРБ в общината, но изборите през май нямат нищо общо с тези през октомври, а запознати казват, че би следвало сега Янакиев да води кампания и да покаже мускули, нещо, което той не прави.

Бунтовната Атия, която води битки за не една или друга гражданска квота, също ще изкара най-вероятно свой кандидат за кмет. Дали ще е от партия като нароилите се БЗНС -та, или инициативни комитети.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.