Айтос
Как овесени ядки станаха гъгрици в детски десерт
TразмерT

Експертите са категорични: Няма буболечки в детската храна!

 

Тези дни, един бургаски сайт „дистанционно" и „по сигнал на гражданка" произведе гръмко заглавие  - „Гъгрици и косми в храната от детската кухня в Айтос", а после охотно го сподели в айтоските фейсбук-групи. Което пък, съвсем логично, хвърли в потрес грижовните родители.

Баба на 18-месечно бебе подала сигнала, който стана повод за отвратителната представа за гозбите, приготвяни в Детската млечна кухня. Две млади майки също се включват със своя версия. Според тях, освен въпросните гъгрици, „имало косми, парчета пластмаса, влакна от неясен произход." Ужас! Къде ли се побира всичко това в малките стерилни кутийки с определен по стандарта грамаж на манджите, приготвени по утвърден държавен рецептурник? Това се питат непредубедените читатели. И още - защо за констатираните нередности в детския десерт, досега никой не е уведомил ръководството на Детската млечна кухня, където 24 часа се пазят проби от приготвената храна?

Странното в случая е, че този „взрив от недоволство" избухва точно сега, когато се открива частна разливочна на детска храна в малко павилионче на Зумпаловия площад. Детската храна ще се носи от Бургас и ще се разлива във въпросното помещение. Може да е съвпадение ще кажете?! Може, но е некоректен начинът, по който се черни Детската млечна кухня точно в този момент. Кухнята, която храни айтоските деца на символични цени вече повече от 30 години. И е много вероятно двете млади майки да са пораснали с храна от тази кухня.

Иначе, няма лошо, нека да има още възможности за развитие на тази така търсена услуга - нали конкуренцията движи развитието. Потребители в Айтос колкото искаш - ще има и за двете кухни.

Само да не помислите, че приканваме майките да си мълчат, ако с детската храна има проблеми. Напротив. Естествената първа реакция на всеки родител е веднага щом открие нещо в храната, да я отнесе там, откъдето я е взел, и да предяви претенциите си - устно или писмено. И с компетентна проверка на съхраняваните проби да докаже твърдението си. Или това твърдение да бъде опровергано.

Какви са фактите по случая? По подаден сигнал за гъгрици в десерт, приготвен с овесени ядки в Детска млечна кухня - Айтос, е извършена проверка от компетентния орган, Агенция по храните, на съхранената проба и в склада на Детската кухня. Не е констатирано наличие на гъгрици в десерта. Черните точици са от овесените ядки, които са в срок на годност, е констатацията на проверяващите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.