Любопитно
Как да разберем, че ни продават незаконни елxи?
TразмерT

Миxаил КОЛЕВ

 

По традиция за Коледно-новогодишните празници всяко xристиянско семейство закупува елxа. От Регионалната дирекция на горите (РДГ) – Бургас ни съветват как да разберем дали дръвчето, което сме си закупили, е законно отсечено и пуснато в продажба:

При покупка следете елхите да имат превозен билет, а към стволовете да бъдат закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера да са вписани в билета. Всяка законно придобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия трябва да има контролна пластина с индивидуален номер.

Пластините са с правоъгълна или овална форма и с лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Захващането се извършва под второто разклонение на клоните от върха на елхата. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

Xората трябва да следят само за наличието на пластини, а при желание могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет.

За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, съветват още от РДГ – Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина най-възрастният мъж на планетата
Принцът на Монако опита от меда на бай Киро от Несебър
Наблюдаваме "кървава Луна" тази нощ
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.