Бургас
Как Бургас може да се превърне в Дубай?
TразмерT

Силвия Шатърова

 

 

Бургас може да стане българският Дубай, твърди общинският съветник Константин Бачйиски. Това е втората тема от неговия „План Бачийски“, който той е разработил още през 2014 година, вчера представи как това може да стане . По примера на Дубай Бургас може да се превърне в свободна икономическа зона,  терен за това той вижда  в Равнец на бившето летище, коетож получи общината от държавата за индустриална зона, вместо една от 65 индустриални зони в България Равнец може да се превърне в свободна икономическа зона с карголетище. Теренътв Равнец е 3 300 дка и това може да се случи, твърди Бачийски, а Община Бургас да бъде оператор на летището. Преди време обаче се появи спирачка за разработването на товарно летище на близо до другото за граждански полети, защото според приватизационния договор другавиопорт в рамките на 150 км не може да бъде развит.

Според Бачийски в разговори с Министерство на транспорта, той не е видял подобни пречки за идеята.

Той допълни, че проектът го е презентирал в Дубай , Санкт Петербуг и наскоро в Шанхай пред потенциални инвеститори. В Китай Бачийски е бил на посещение заедно с президента Румен Радев. Бачийски е категоричен, че е проявен интерес от китайска и турска страна за този проект. Така ще се вдигне икономиката на града, а младите хора няма да излизат от него.

Първата точка от „Плана Бачийски“ беше откриването на авиолинии до бургаското летище на нискотарифен оператор. През миналата година стъпи Райенеър, но този сезон заради вътрешни проблеми в компанията до Бургас тя изпълнява само две дестинации.

Общо 10 са точките от „Плана Бачийски“, като  той ще съобщава всяка следваща след реализация на предходната.

Бачийски заяви, че все още не е взел решение дали да се кандидатира за кмет. Единственото, което би ме накарало е реализацията на такъв тип проект. Бих работил с всеки, които е готов да подкрепи такава идея“, каза още той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фейк новина превърна добра учителка по география в Черната Златка
Предложение: Туристическите автобуси да паркират на определено място
Забраниха черпенето с торта в бургаските детски градини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.