Созопол
Източиха първите 10 кубика нефт от „Мопанг“
TразмерT

През вчерашния ден са източени първите 10 кубика нефтоводна смес от кораба „Мопанг“. Това стана възможно след като в последните дни бяха извършени необходимите подготвителни дейности за осъществяването на подводната операция по извличане на нефтопродукти от потъналия през 1921 година плавателен съд.

В рамките на действията до момента бяха монтирани котви, осигуряващи точното позициониране на специализиран водолазен кораб, както и 4 броя шесттонни бетонови котви за закрепване на боновите заграждения около „Мопанг“. Също така, бяха извършени множество водолазни спускания с цел, маркиране на носа и кърмата на кораба, картиране на корпуса, вземане на проби от нефтения продукт, направа на отвори по корпуса и подводен монтаж на шлангови линии.

Поради влошаване на метеорологичните условия, днес и утре няма да се провеждат водолазни операции.

Водолазът Михаил Заимов, който също помага в операциите, изрази задоволството си от първите добри резултати покрай случая. На стената си във Фейсбук той написа, че точно един месец след сагата „Мопанг“ с голямо задоволство споделя първите кадри от източването на нефт чрез нефтосъбирача „Русалка“.

„Отворът е в пети ляв резервоар с вместимост по спецификация 93423 литра. Пети десен „сълзи“ и вероятно е пълен също. Сърдечно благодаря на момчетата от „Хидроремонт“ и „Deep Dive Systems“, работещи в тежко замърсена среда с лоша видимост! Благодаря и на Пламен Иванов за заснетите кадри и за това, че споделя подводните ми лудости. Не на последно място благодаря за адекватното партньорство на капитан Живко Петров, шеф на ИАМА“, пише още Заимов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нов скандал по морето! Строи се до плаж Алепу
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.