Бизнес
Изтеглят туристи на фалиралата „Томас Кук“ от Поморие и Слънчев бряг
TразмерT

Дона МИТЕВА

Световният ден на туризма за една част от хората, работещи в тази сфера, не бе повод за празнуване. Фалитът на „Томас Кук“ и  дъщерните й  фирми в Полша и Германия и последващите трусове изправиха на нокти мнозина хотелиери по Черноморието. В 33 хотела в Слънчев бряг и в още 21 във Варна има настанени туристи от фалиралата фирма. По Южното Черноморие са повечето, като също има и в Поморие.

„Положението реално е лошо, много лошо. От това по-ясно няма, но не си позволяваме да правим глупости с туристите, защото това са живи хора“, коментира за „Черноморски фар“ Тодор Панайотов, хотелиер - „Сънсет ризорт“ – Поморие. В момента той има настанени от банкрутиралата фирма 80 души туристи от Германия. Тяхната почивка е до 6 октомври, но по думите на хотелиера се очаква да бъдат изтеглени по-рано – в края на този месец.

„Успокояваме хората, защото друго не можем да направим. Всичко останало би било глупост“, допълва Панайотов. Той е категоричен, че в хотела продължават да предлагат всички онези услуги, които са били договорирани предварително. „При нас има бременни жени, има възрастни хора, не можем да си позволим да не ги обслужваме“, обяснява хотелиерът и подчертава, че част от тях са много притеснени от създалата се ситуация.

„Притеснени са, защото фирмата им казва, че трябва да си платят. Ние от хотела, стоим на страна от тези разговори. Казваме само, че ще се обръщаме към застрахователя и от там ще си търсим парите“, допълва Панайотов.

В национален ефир Христо Гълбачев, който чрез фирмата си „Астрал Холидейз“ , е представител на „Томас Кук“ за България обяви, че за сметка на българската фирма ще бъдат извозени всички туристи до родните им места и след това ще претендират пред съответните инстанции за възстановяване на средствата. Как ще са нещата с хотелиерите и техните загуби обаче не се знае.

Хотелиерите коментират, че загубите за тях не са само от тези туристи, които сега ще бъдат изтеглени, а и от резервациите, които няма да се състоят поради фалита. Само че втората загуба е само хипотетична. „Реалните ни загуби са от юли и от август, откогато са ни неплатените сметки“, обяснява Панайотов. Той е доста скептичен по отношение на това как ще им се възстановят средствата от банкрутиралата фирма. „Искрено се надявам, а и колегите ми, с които сме в непрекъсната връзка, на това държавата поне да ни разсрочи даванията към нея. Това е нещото, което може да направи българската държава за нас. Що се отнася до фалиралия „Томас Кук“ – ние чакаме от застрахователя, но той влиза след фалита, а нашите големи вземания са преди това – за юли и август. Преди много години преживях един фалит, в който от всичко получих към 8% от загубите“, споделя опита си хотелиерът.

Проблемът не е само в това, че не си получават парите, а и в това, че хотелите имат задължения към доставчици. Тепърва започват да правят стратегии за оцеляване.

„Доставчиците се държат нормално, проблемът е в това, че тях ги интересува по какъв начин ще разсрочим даванията,  защото те трябва да си вземат парите“, категоричен е Панайотов. И допълва, че ако се казва, че 100 милиона са загубите за страната ни, те не са толкова, а не по-малко от 150 милиона: „Настояваме за разсрочване от държавата, защото имаме платено ДДС, крпоративен данък, осигуровки на  работниците и служителите, които са обслужвали хора, за които ние не сме взели пари, платен е и курортният данък в общината. Държавата трябва да се намеси и да разсрочи, да кажем за една година, нашите давания, ако има добра воля, за да си стъпим на краката“.

Тепърва ще се обсъжда сред хотелиерите как ще си търсят парите от застрахователя и дали те ще предявят колективен иск, или всеки ще се спасява сам.

Скандинавският клон на „Томас Кук“ продължава да функционира индивидуално. В скандинавските медии е разпространено във вторник изявление, че този клон продължава да функционира отделно. Това е единствената информация, която имат хотелиерите в Слънчев бряг. На 12 септември е бил последният полет на туристи от скандинавските страни, които са почивали по Южното Черноморие чрез пакети на „Томас Кук“. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Гуми менте заливат пазара
Прибраха опасен колбас от пазара
Култовата кръчма „Бургаски вечери“ дължи около 60 бона на „БКС“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.