Бургас
Израсналият по домове Сурай ще посрещне новата година без отопление
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Сурай Исмаилов ще посрещне новата година без отоплителни уреди. Това разкри той пред вестник „Черноморски фар“. 35-годишният мъж, родом от Свищов, пристига в Бургас преди 11 години. Израснал е по домове и институции, понеже е сирак. От три месеца Сурай живее в общинско жилище, което се намира в комплекс „Меден рудник“.

„Много се радвам, че имам подслон. За съжаление, в жилището няма никакво отопление. Малко ми е неудобно, но за първи път ми се случва така да искам помощ от някого извън институциите. Вярвам, че има много добри бургазлии и някой ще ми помогне, за да реша този проблем“, надява се той.

Сурай няма претенции какъв отоплителен уред ще получи, въпросът е да го има, защото зимата тепърва започва. Склонен е и някой да му помогне финансово, за да може той сам да си закупи някаква техника за отопление.

За общинското жилище 35-годишният мъж е изключително благодарен на кмета на Бургас Димитър Николов, както и на целия отдел на „Общински имоти“, начело с Тина Писарова и Мая Казанджиева.

„Страхотни хора са. Много съм доволен от тях, тъй като се отзовават в трудни моменти и правят всичко, както за мен, така и за хора с моята съдба. Такива като тяx са рядкост“, казва Сурай.

Самото жилище той описва като много уютно, а наскоро банята му е била ремонтирана от служители на „Общински имоти“.

„Боядисаxа я, сложиxа й плочки. Винаги когато се е налагало, са идвали и не са ми отказвали, на тях също съм им много благодарен“, споделя Исмаилов.

В момента той работи, издържа се сам. Преди това е работил в бонбонена фабрика, в известна верига ресторанти, бил е сладкар и готвач.

„От нулата започнax и в момента отново съм сладкар. Работя, гладен и жаден не съм лягал, не мога да се оплача“.

Сурай излиза от домовете за сираци на 24-годишна възраст. Учил е в Горна Оряховица, преди да дойде в морския град. Първоначално тук е намерил подслон в дом „Надежда“.

„Съжалявам, че много късно излязоx от тези домове. Затова се обръщам към всички, които в момента се намират по домовете: да не чакат да станат на 25-30 години и да излязат от там, за да се реализират, защото животът е много суров. Трябва това да стане в по-ранна възраст – станеш ли на 18 и по-малък да си, да започнеш да работиш и да се трудиш, за да видиш колко е тежък животът, за да може ти да свикнеш сам да се оправяш“,

Според него по този начин и самите институции ще спрат да се мъчат да решават тези проблеми.

„Ходят, обикалят, което не е редно. Достатъчно по домовете са ни изучавали, за да можем да се оправим в живота“, разкрива философията си за социалните домове Сурай.

Въпреки тежкия живот и трудностите, които е срещал по пътя си, той си остава позитивен човек.

„Гледам винаги да ми е спокойно, разчитам на себе си, не се отчайвам. Крепи ме, че съм борбен тип“.

Сурай мечтае за един спокоен живот.

„Да имам работа и покрив над главата си, да сме живи и здрави, добри, толерантни, уважителни един към друг и да правим добро“.

Обича през свободното си време да гледа филми, да се разxожда навън, да готви и да си xапва, „заради това и малко понапълнява“, признава си той. Хобито му е да изработва най-различни сладки.

От няколко години иска да си е самотен, няма приятелка в момента, а причините затова, по негови думи, са лични.

Не се оплаква от липса на приятели, с които да излезе на кафе или да се разхождат, но не обича нощния живот и пороците в него, като алкохол и наркотици.

Съветът му към децата с неговата съдба е, че няма невъзможни неща. Освен това той иска те да не тръгват по лошия път, а ако могат да си намерят работа.

„Работа по принцип има, желаещи, които да работят – няма. Има много институции, които могат да помогнат в това отношение. Говоря за доста от момчетата и момичета по домовете, които са лишени от родителски грижи. Обръщам се към тяx да дадат всичко от себе си, за да се развиват“.

За Новата година си пожелава, както на себе си, така и на всички бургазлии, много здраве, щастие, късмет, любов и берекет.

„Лично пожелавам на Димитър Николов още дълги години да е кмет“, добавя той.

Сурай силно се надява, че добри и състрадателни хора ще откликнат на желанието му и ще има с какво да се отоплява през зимата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.