Събеседник
Изпращаме една успешна година за „Адрес” и AG Capital
TразмерT

Инж. Теодор Илиев е доайен в търговията с недвижими имоти в Бургас. Завършил е[СН1]  Химикотехнологичния институт, а след това става магистър по икономика на промишлеността във Висшия институт за национално стопанство. Има и бакалавърска степен по педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Два мандата е член на УС на Националното сдружение за недвижими имоти. Основател и председател е на „Бургаската асоциация за недвижими имоти“ - БАТНИ. От години е член на сдружението с нестопанска цел „Ротари Клуб“ в Бургас. Носител е на награда от единствената Национална представителна браншова организация на професионалистите в сферата на недвижимите имоти. Член на Борда на директорите на AG Capital.

Г-н Илиев, каква година изпраща браншът, свързан с недвижими имоти? 

2018 година завършва с две значими събития за AG Capital. „Полиграфия Офис Център“ спечели награда за „Сграда на годината“. От 2002 година конкурсът прави ежегоден преглед на най-добрите реализации – сгради в България. Той се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Генерален спонсор на събието е AG Capital.

“Полиграфия Офис Център” е модерен бизнес комплекс клас „А“ в сърцето на София. Реконструираната производствена сграда с историческа значимост е превърната в съвременен проект с висока корпоративна стойност. Комбинацията между традиционна и модерна архитектура създава неповторима за столицата бизнес локация, която привлича редица водещи международни компании. Разположението в централната градска част дава възможност за лесен достъп до всяка административна и финансова структура на столицата, както и до живописните алеи на Борисова градина. Сградата предлага редица удобства не само за своите наематели, но и за жителите на квартал „Яворов“, като с това цели благоустройството на района, символ на стара София. “Полиграфия Офис Център” е място, където бизнесът среща изкуството в различни негови измерения.

В Пловдив се проведе коледното парти на „Адрес Недвижими имоти АД“ и „Имотека“.[СН3]  Присъстваха около 650 гости, представители на кантори от цялата страна, както и компании от групата на AG Capital. На събитието бяха отличени най-добрите служители за годината и бяха раздадени над 50 награди.

2018-а бе силна и стабилна година за пазара на недвижими имоти в Бургас. Инерцията от 2017-а продължи и през изминалите 12 месеца, видима в активността на купувачите. До края на лятото сделките се сключваха бързо. Клиентите добре се ориентираха на пазара и успяваха да открият подходящия имот за себе си в кратки срокове. С началото на есента се появи леко колебание у купувачите. Те вече отделят повече време за огледи и по-трудно пристъпват към покупка. Не са склонни да купуват на всяка цена.

Задържането се обуславя от банковите условия за финансиране. Макар в Бургас делът на покупките с ипотечни кредити да е относително нисък в сравнение с другите големи градове - 46% през 2018, при 40% за предходната година, поведението на банките има пряко отражение върху пазара. През 2018-а се обособяват два основни типа купувачи. Едните разчитат изцяло на свои пари, а другите – единствено на банков кредит. Клиентите, които използват заем за покупката, планират по-голямо банково участие. Сделките с финансиране над 80% вече представляват 25%, при стойности под 20% през 2017. Поради зачестеното търсене на заеми, покриващо цялата стойност на покупката, виждаме поетапно затягане на кредитната политика на банките в региона. Това доведе до забавяне на процеса по одобрение и случаи на откази за отпускане на кредит.

Какви са очакванията Ви за пазара през 2019 г.?

През следващата година очакваме леко охлаждане на пазара заради промените в банковите условия. Освен по-високите изисквания към кредитополучателите, влияние ще окаже и поскъпването на кредитите. Европейската централна банка вече обяви, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 година. Важно е да обърнем внимание на клиентите, при тегленето на кредит да предвидят бъдещо увеличение на лихвата и да калкулират отражението върху месечната вноска. Препоръчително е тя да не надвишава 30% от месечния им доход.

Стигнаха ли цените на имоти своя пик и очаквате ли да тръгнат надолу?

При цените на жилищата не се наблюдава сериозно движение от началото на годината. Има минимално покачване в предпочитаните райони за живеене. В момента наблюдаваме задържане на стойностите. Двустайните апартаменти се търгуват средно между 40 000 – 44 000 евро, а тристайните – от 62 000 до 72 000 евро, в зависимост от локацията, типа строителство и състоянието на имота.

През следващата година не очакваме резки движения. Спад в цените е възможен за определени имоти – в непредпочитани райони, на по-висок етаж в сгради без асансьор, в недобро състояние.

 

Кои са топ районите за покупка на имот в Бургас?

 

Най-много сделки са сключени в жк „Меден рудник“. Въпреки поскъпването на имотите през последните две години там, жилищата все още са на достъпни цени, което привлича купувачите. Районът се отличава и с активно строителство, благодарение на което предлагането ще се увеличава през следващите години. Конкуренцията ще нарасне и това ще окаже натиск върху цените.

Сред търсените райони са още жк „Възраждане“, „Изгрев“ и „Славейков“. През годината и особено през последните месеци се забелязва нарастващ интерес към кв. „Сарафово“, където се развива сегментът на ваканционните имоти.

„Лазур“ е предпочитан заради близостта си с морето и Морската градина, но клиентите, търсещи в този район, имат по-високи изисквания. Ограниченият избор на нови качествени имоти ново строителство затруднява допълнително сключването на сделки. Въпреки интереса за покупка в района, клиентите не са склонни да правят компромиси.

В какъв имот трябва да инвестираме, ако търсим добра доходност?

Повишаващата се инфлация и близките до 0% лихви по депозитите на банките дадоха стимул за пренасочване на спестяванията от банките към недвижимите имоти. Близо 27% от покупките през годината са с инвестиционна цел. Подобна стъпка изисква предварително проучване и консултация с брокер. Доходността зависи от локацията на имота, площта, вътрешното разпределение, обзавеждане, състояние на сградата. На първо място е видът на жилището. Бъдещите наематели имат високи изисквания, затова е важно да се осигури необходимото обзавеждане. Въпреки това съветваме собствениците да не влагат твърде много средства в луксозни мебели, извън най-необходимите, тъй като наемателите търсят най-изгодните оферти.

Имотите в предпочитаните райони за живеене – централна градска част и кварталите близо до морето, имат добра ликвидност. По отношение на големината, двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени. Както и при продажбите, имотите на високи етажи в сгради без асансьор се реализират по-трудно.

Какъв тип имоти търсят купувачите в момента?

Голяма част от купувачите се интересуват от жилища в новопостроени сгради и проекти в строеж.Най-търгувани през последните 12 месеца са двустайните имоти – близо половината от всички сключни сделки, без съществена промяна спрямо миналата година. Тристайните жилища представляват 26%. Делът на едностайните апартаменти леко намалява в сравнение с 2017-а – от 14% на 11%. Покупките на къщи се увеличават минимално и достигат 7%.

Как ще повлияе на цената на имотите покачването на лихвите за ипотечни кредити?

При формирането на цените на имотите през 2018-а съществено влияние оказа банковото кредитиране. Улесненият достъп до финансиране и ниските лихви по кредитите доведоха до повишаване на цените на имотите. Ако станем свидетели на плавно покачване на лихвите по кредитите, каквито са очакванията за средата на 2019-а, цените на имотите ще задържат нивата си. Възможно е обаче с това малко да отслабне активността на купувачите.

                                                                                                                       

 

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.