Бизнес
Избраха кои фирми ще вдъхнат нов живот на старите сгради в центъра на Бургас
TразмерT

Дружеството, което реставрира жп гарата ще ремонтира част от тях по „Александровска“

Софиянци ще възраждат тези по „Богориди“и „Хан Крум“

 

Георги РУСИНОВ

 

Две фирми са спечелили две от четирите обособени позиции по обществена поръчка на Община Бургас. 10 сгради в центъра на морския град да бъдат реставрирани. Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, целта е въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „Черноморски фар“ преди време пръв писа за намеренията на Общината да вдъхне нов живот на тези сгради. Общата прогнозна стойност е 1 267 507.39 лева без ДДС. Обществената поръчка е разделена на четири обособени позиции.

Четири многофамилни къщи са включени в първата част. Те са разположени на „Александровска“ 50, „Александровска“ 52, „Александър Велики“ 2 и „Момина сълза“ 2. Прогнозната стойност за ремонта им е 358 499, 18 лева без ДДС. Сградите в района са паметници на културата.

Сградата на улица „Александровска“ 50 е строена в последната декада на ХІХ век като жилищна и като такава функционира и до днес. Проектанти са италиански архитекти. Тази на „Александровска“ 52 е от 1960 година. Състои се от сутерен, партерен етаж с магазини и три жилищни етажа. Сградата на „Александър Велики“ 2 пък е от 30-те години на ХХ век, а през периода 60-63-а е надстроявана с още един етаж и таванско помещение. Къщата, намираща се на „Момина сълза“, е строена през 1937 година. От тогава е обявена и за паметник на културата с местно значение.

Финансирането за тяхната реставрация е спечелила бургаската фирма „Билдникс“ ЕООД. Фирмата на Николай Николов реставрира и сградата на жп гарата в Бургас, която преди две години бе избрана за сграда на годината. Очевидно поради това, че има ресурс и възможност, както и мащабен проект зад гърба си, фирмата на Николов е избрана за реставрацията и на тези сгради, част от които също са паметници на културата.

Четири сгради включва и втората обособена позиция. Те се намират на „Богориди“ 26, „Вола“ 1, „Рилска“ 46 и „Хан Крум“ 13. Техният ремонт се прогнозира да е 433 919,07 лева без включен ДДС. Сградата на „Богориди“ се намира над култовата сладкарница „Роза“ и е строена през 1932 година. Тази на „Вола“ пък е паметник на културата, строена е през 1902 година.

За новата визия на тези сгради ще се погрижи софийската фирма „Стройкомерс“ ЕООД.

В търга за двете обособени позиции, които са най-апетитните са участвали още пет фирми, които обаче поради една или друга причина са отстранени.

Единадесет са фирмите, които пък не са изпълнили всички условия за допускане до участие в търга за четвъртата обособена позиция по обществената поръчка. Става въпрос за сградата на „Княз Александър Батенберг“ 1. Прогнозната стойност за нея е 279 823 лева без ДДС.

Най-евтината обособена позиция е третата. Тя касае сградата на „Хан Крум“ 11 и стойността й е 195 265 лева, отново без ДДС. В документацията на Община Бургас не е посочено дали за нея е изявено желание.

По задание избраните изпълнители по отделните позиции на обществената поръчка ще разполагат със срок от 40 дни за проектиране и 120 дни за изпълнението на строителството. Изпълнявайки мерките за енергийна ефективност, гражданите ще получат по-добри условия за живот в многофамилните жилищни сгради.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Близо 3500 поискали да са детегледачи
Постоянно не достигат шофьори за автобуси
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.