Бизнес
Изборът за море: Гърция, Турция или България
TразмерT

Турция вдигна цените на пакетите с 1/3

Сваленото ДДС на основните храни в Гърция се очаква да се отрази в таверните

В Слънчака си остава най-скъпо

Дона МИТЕВА

Всеки се простира според чергата си, е казал българинът. Затова и изборът на почивка се прави така, че да излезе сметката – на семейството или на отделния човек.

Традиционно българинът почива около седмица – повечето избират това да се случи на морето. А дали ще избере България, Турция или Гърция, до голяма степен е въпрос на сметки и лични предпочитания.

Твърде рано е сваленото ДДС на 20 май върху основните храни в съседна Гърция да се отрази на цената на почивката и по-конкретно на храната, още повече, че съседите не си падат много по ол инклузив и неговите разновидности, за разлика от Турците, коментират от бранша. Още повече, че нощувките са продадени още през зимата.

Гърция

Йоана Демирева е турагент и от години е превърнала част от своите клиенти в приятели, които й се доверяват за това къде да почиват.

„От две-три години в хубавите хотели още от ноември нямат места за летния сезон. За Гърция не може да се говори за пакет, защото повечето българи ходят там със собствен транспорт. Обичайна е практиката нашенци да се свързват с хазаи на вили, апартаменти. Самият туризъм е по друг начин устроен. Много по-малко е заложен пакетът“, обясни Демирева.

Тази година има пуснати три нови дестинации, като едната е Каламбака. В момента самолетният билет до там върви 10 евро, което е отлична цена. За Атина регулярно по 20 евро е за самолетен билет. Запознати коментират, че до Гърция принципно са много евтини самолетните билети. Затова всеки предпочита сам да си организира пътуването.

Отсядането в тризвезден хотел на гръцкия остров Корфу за седем дни в началото на сезона – през юни, струва 490 лв., а в петзвезден хотел - 680 лв.

Като се сложи падането на ДДС на храните и това, че в таверната цените за обяд или вечеря се очаква да са добри, предпочитанията на мнозина българи са оправдани. Трябва да се добави това, че туристическата такса вече е задължителна за всички хотели.

Още по-любопитно е, че миналото лято от Македония се е почивало за 100 евро на Корфу за една седмица – стандартна оферта, пусната от агенция.

Обобщено за офертите на Корфу може да се каже, че най-евтината е 390 лв., най-скъпата 1080 лв.

Турция

Тази година в Турция е доста скъпо, коментират туроператори, предлагащи почивка там. Южната ни съседка е увеличила пакетите с 1/3. Отново хубавите и известни хотели още от началото на март са заети.

„Добър хотел, за септември месец, със самолет е 1400 лв. на човек. Давам и друг пример - хотел, който преди две години съм пазарила на 460 лв., сега е 780 лв. за същия период и за същото количество дни. Дори тризвездните хотели, които можеха да се намерят за по 300-400 лева на човек, в момента са 500 лв“, обобщава цените турагентката.

В Турция предлагането е ол инклузив, или ултра ол инклузив. Храната е много добра, подчертават феновете на Бодрум, Анталия, Кушадасъ и другите курорти. Хотелите им се пълнят в голямата си част от туроператори.

България

За родното Черноморие и конкретно за Слънчев бряг може да се каже, че цените нямат мърдане – такива са, каквито бяха миналото лято. Този сезон още 4-5 хотела са заложили на ол инклузив като концепция за обслужване. Разбира се, забелязват се и промоции в някои от хотелите, за да се навакса спадът от ранните резервации. Дали минусът за хотелиерите ще се окаже плюс за родните туристи обаче е още много рано да се каже.

Цените в най-големия туристически комплекс варират средно по 100 лева за нощувка за юни. За август, когато е пикът на сезона, цената скача и над 200 лева за нощувка и закуска и то за тризвезден хотел, който не е на първа линия.

„В момента имаме промоции поради спада на западни туристи. Примерно за юни стандартната ни цена е 180 лв., а ние сме пуснали на 120 лв. Доста голямо намаление”, заяви пред Нова телевизия преди дни управителят на хотел в Слънчев бряг Ростислава Димитрова.

В малките курорти на юг, например в Лозенец, една нощувка в двойна стая е 80 лева в ниския сезон. В Свети Влас пък един апартамент, който е предвиден за трима души – двама възрастни и едно дете, в силен сезон е 70 евро.

Несигурните метеорологични прогнози за лятото обикновено разколебават българите да ангажират много рано хотел за родното море.


 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.