Несебър
Избират строителен надзор за закриването на депото в Равда
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Избират кой да упражнява строителния надзор при закриването на депото в Равда. Община Несебър е обявила обществена поръчка за това, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. 50 000 лева, без ДДС е стойността на поръчката. Кандидатите могат да подават оферти до 16 август тази година.

Преди два месеца община Несебър обяви обществената поръчка за самото закриване и рекултивиране на депото за стойността от 3 090 736.90 лева без ДДС. По-голяма част от финансирането на поръчката е осигурено от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в размер на 2 571 663 лева. Остатъкът ще се доизплати от Общината.

Площта, предвидена за рекултивиране, е с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци. Рекултивацията на сметището има за цел максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда.

С предвидените рекултивационни мероприятия на съществуващото сметище ще се осигури: минимизиране на строителните разходи, опазване на атмосферния въздух и повърхностните води от замърсяване, защита от проникването на повърхностни води в отпадъчното тяло на депото, прекратяване на разпрашаването на леките фракции отпадъци, вписване в релефа на околния терен на тялото на отпадъците, създаване на условия за контрол  на процесите, протичащи в тялото на депото и въздействието му върху околната среда.

Депото в Равда функционира от 1980-a и към момента е с преустановена експлоатация. Заобиколено е от земеделски земи. Заетата с отпадъци площ е 94 430 m2. Общото количество депонирани отпадъци е 586 500 m3, установени чрез геодезическо заснемане. Този обем включва в себе си различни по възраст отпадъци (предимно битови), с различна степен на изгниване и уплътняване.

Отпадъците на Община Несебър вече се извозват на Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на село Братово, което бе въведено в експлоатация от 25 май 2015-a. Поради тази причина директорът на РИОСВ-Бургас е прекратил експлоатацията на депото в „Чешме тарла“ и е наредил да се предприемат мерки за неговата рекултивация.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Освободиха още един от „Несебърската сага“
Несебър грейна в празнични светлини
Гешев коментира за пръв път казуса с несебърския кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.