Айтос
Иванка Пенева откри втора авторска изложба в Айтос
TразмерT

Ритуалната зала на Община Айтос отново е подредена с картини. Свои платна, рисувани с пръсти, показва самоуката художничка Иванка Пенева от бургаския квартал „Банево“. Пенева за втори път реди изложба в Айтос, очарована от интереса на айтозлии към изобразителното изкуство.

По професия е детска учителка, сега пенсионерка. Преди осем години решила, че трябва да рисува. Нищо не се получило с четката, затова опитала с пръсти. Резултатът е впечатляващ, убедиха се присъстващите на откриването на изложбата.

Пейзаж, в който се прокрадва образът на Богородица, море, в което прозира профилът на стар моряк с лула, водопад, край който нетърсено се появява силуетът на папата. Това са само част от интересните сюжети, които вълнуват авторката. Иванка с лекота и желание разказва историята на всяка картина. „Рисувам едно, а в крайна сметка на платното се появява и нещо друго. Младо момиче се разплака пред една от картините, а мои познати твърдят, че платното с коня лекува", каза Пенева пред айтозлии.

Рисуването с пръсти не се случва всеки път, вдъхновение за авторката са съновидения или случайни житейски ситуации. На изложбата присъстват няколко платна с образа на Дева Мария в различни цветови гами, и винаги с едно и също лице, което художничката мистично рисува всеки път, без да се е старала да го повтори.

Пейзажи с брези и морски вълни са другите любими теми на Иванка Пенева. Трийсетината картини излъчват добротата и енергията на авторката, която не пести сили и е готова да обсъжда всяка своя картина с посетителите.

Изложбата ще бъде открита до 29 юли. Заслужава си да я видите.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Учениците от Айтос имаха писателски часове
300 фиданки бяха залесени в парк "Славеева река"
ВиК подменя старите тръби на „Станционна" и „Васил Левски" в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.