Бизнес
Италианският бизнес припознава Бургас като място за инвестиции
TразмерT

Дона МИТЕВА

Меморандум за сътрудничество бе подписан по време на Българо-италиански бизнес форум, насочен към добрите практики, възможностите за инвестиции и партньорство между България и Италия, който се проведе  в Бургас.

„Опитваме се да създадем реална възможност за откриване на нова въздушна линия до Италия, защо не и круизна такава.  Ние предлагаме  авиолинията да бъде до три индустриални града в Италия, но кой от тях ще бъде избран, е предмет на предстоящи разговори“, коментира намеренията Стамен Стаменов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк-Бургас

По време на форума бяха представени успешните инструменти за нови инвестиции и развитие на бизнеса межди двете държави. Дискутираха се възможностите за партньорство в направление търговия и производство на текстилни стоки и машини, мебели, хранително-вкусова промишленост и др., както и формите за привличане на туристи от Италия в България и обратно. Специално участие взеха италиански фирми, предприемачи и инвеститори с интерес за бизнес в България и региона.

 „Искаме да направим контакти между бургаския бизнес  и италианския, така че да се развиват добри практики, да има и бъдещи сделки. Бургас не е непознат за италианския бизнес, защото знаете италианската фирма „Енел“  направи  новата рафинерия на ЛУКойл. Всяка седмица идва голям контейнеровоз на италианска компания, базирана в Лугано до нашето пристанище.

73 италиански фирми  работят в Община  Бургас  и са в търговския регистър. По-голямата част от тях са в областта на услугите.

Като добри практики имаме три компании, които в момента инвестират в Индустриална зона Българово - едната компания е за специализирани обувки, другата е за различни видове паста, а третата за детски играчки“, коментира зам. кмета по финанси и бюджет Красимир Стойчев по време на откриването на форума.

Специалният гост на събитието Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия поздрави присъстващите и благодари на организаторите. „Този тип срещи   позволяват хората да се запознаят помежду си, а също така и с населеното място и инфраструктурата и са много важни“, подчерта посланикът.

Стамен Стаменов е категоричен, че  италианският бизнес припознава постепенно Бургас като място за инвестиции и като добро място за живеене. „Италианци много харесват Бургаския регион, като начин на живот, като местоположение, защото го намират близък като климат, а темперамента ни като сходен с техния.

Надяваме се чрез този форум да подадем сигнал към италианския бизнес за нови контакти. Да поканим други фирми и да развием туризма“, обобщи той пред журналисти.

Събитието бе организирано от Индустриален и логистичен парк - Бургас, списание Enterprise и Конфиндустрия България, с официалното партньорство на КРИБ - Бургас и под патронажа на Община Бургас.

По официални данни на Министерството на икономиката, Италия е един от основните търговско-икономически партньори на България, като заедно с Германия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия приема 68 % от износа ни за единния пазар. От януари износът на български стоки за ЕС нараства с 11,1 %, достигайки близо 25 млрд. лв.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.