Бизнес
Италианският бизнес припознава Бургас като място за инвестиции
TразмерT

Дона МИТЕВА

Меморандум за сътрудничество бе подписан по време на Българо-италиански бизнес форум, насочен към добрите практики, възможностите за инвестиции и партньорство между България и Италия, който се проведе  в Бургас.

„Опитваме се да създадем реална възможност за откриване на нова въздушна линия до Италия, защо не и круизна такава.  Ние предлагаме  авиолинията да бъде до три индустриални града в Италия, но кой от тях ще бъде избран, е предмет на предстоящи разговори“, коментира намеренията Стамен Стаменов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк-Бургас

По време на форума бяха представени успешните инструменти за нови инвестиции и развитие на бизнеса межди двете държави. Дискутираха се възможностите за партньорство в направление търговия и производство на текстилни стоки и машини, мебели, хранително-вкусова промишленост и др., както и формите за привличане на туристи от Италия в България и обратно. Специално участие взеха италиански фирми, предприемачи и инвеститори с интерес за бизнес в България и региона.

 „Искаме да направим контакти между бургаския бизнес  и италианския, така че да се развиват добри практики, да има и бъдещи сделки. Бургас не е непознат за италианския бизнес, защото знаете италианската фирма „Енел“  направи  новата рафинерия на ЛУКойл. Всяка седмица идва голям контейнеровоз на италианска компания, базирана в Лугано до нашето пристанище.

73 италиански фирми  работят в Община  Бургас  и са в търговския регистър. По-голямата част от тях са в областта на услугите.

Като добри практики имаме три компании, които в момента инвестират в Индустриална зона Българово - едната компания е за специализирани обувки, другата е за различни видове паста, а третата за детски играчки“, коментира зам. кмета по финанси и бюджет Красимир Стойчев по време на откриването на форума.

Специалният гост на събитието Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия поздрави присъстващите и благодари на организаторите. „Този тип срещи   позволяват хората да се запознаят помежду си, а също така и с населеното място и инфраструктурата и са много важни“, подчерта посланикът.

Стамен Стаменов е категоричен, че  италианският бизнес припознава постепенно Бургас като място за инвестиции и като добро място за живеене. „Италианци много харесват Бургаския регион, като начин на живот, като местоположение, защото го намират близък като климат, а темперамента ни като сходен с техния.

Надяваме се чрез този форум да подадем сигнал към италианския бизнес за нови контакти. Да поканим други фирми и да развием туризма“, обобщи той пред журналисти.

Събитието бе организирано от Индустриален и логистичен парк - Бургас, списание Enterprise и Конфиндустрия България, с официалното партньорство на КРИБ - Бургас и под патронажа на Община Бургас.

По официални данни на Министерството на икономиката, Италия е един от основните търговско-икономически партньори на България, като заедно с Германия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия приема 68 % от износа ни за единния пазар. От януари износът на български стоки за ЕС нараства с 11,1 %, достигайки близо 25 млрд. лв.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Гуми менте заливат пазара
Прибраха опасен колбас от пазара
Култовата кръчма „Бургаски вечери“ дължи около 60 бона на „БКС“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.