Бизнес
Италиански пилот: Можете да развиете летенето с хидроплан над езерата
TразмерT

Дона МИТЕВА

Във всеки град може да се направи и да има зоологическа градина, но не навсякъде може да има хидроплани. Това твърди италианецът Чезаре Бай. Посещението му в Бургас, като ръководител на консултантския екип на Аероклуб „Комо“, бе свързано с кампанията на Българо-италиански център „Да Винчи“ „Полет над бургаските езера“.

Чезаре Бай е мениджър на екип, пилот на хидроплан и писател. Роден е през 1950 година и получава лиценз за пилот през 1970 година в базата за хидроплани на езерото Комо. През 1980 година започва да участва в управлението на летателното училище на Аероклуб „Комо“, като следва да отбележим, че то е най-старото на европейския континент. От тогава той заема различни позиции като се започне с наземен инструктор, ръководител на обучението, клас рейтинг инструктор, мениджър по безопасността, член на Съвета на директорите и президент в продължение на 12 години.

Чезаре Бай е автор на няколко книги в областта на авиацията, като от тях най-разпространено е ръководството за летене на хидроплани - „Seaplane Operations“. Освен това е и областен директор за Италия на Асоциацията на пилотите на хидроплани и член на Международната асоциация на летящите ротарианци.

Предизвикателството

 

Да бъде сертифицирана водна летателна площадка на едно от бургаските езера, е идеята на Българо-италианския център „Да Винчи“, заради която се търси помощ от Бай.

„Целта е развитие на леката авиация чрез използване на природните дадености на региона при спазване на законовите норми. Следва да отчитаме също и икономическия ефект за региона от разработването на един такъв уникален продукт, който може да допринесе за развитието на бургаските езера като места за спорт, отдих и забавление“, коментира Иво Барзов. Той допълни още, че освен за развлечение и туризъм, хидропланите могат да се ползват и за бизнес и доставки на стоки.

Очакванията на ентусиастите от Българо-италианския център „Да Винчи“ са да получат подкрепа от бизнеса в Бургас, от други сдружения с нестопанска цел, от местната власт. Тази подкрепа може да се изразява в предложения за програми, фондове, механизми, които биха били подходящи за развитието на идея.

„Безспорно от полза за нас ще бъде опитът на най-стария аероклуб в света за хидроплани, който е успял да се развие през годините като една много успешна организация“, коментира гостуването на италианеца Иво Барзов, председател на УС на Българо-италиански център „Да Винчи“.

Акценти в защита на уникалната идея

 

Интересните акценти от презентацията на Чезаре Бай в Бургас бяха свързани с липсата на отрицателно въздействие върху природата. За пример Бай даде множеството видове птици в езерото Комо, които съжителстват мирно с хидропланите. Летателната площадка е върху водната площ и не е свързана с инвестиции в инфраструктура. Размерът на инвестицията на сушата се свежда до изграждане на рампа и лека конструкция за хангар. Летенето с хидроплан е интересна атракция както за туристите, така и за местните жители, които имат възможност да разгледат околностите от птичи поглед. Събуждане от най-ранна възраст у децата на интерес към авиацията и не на последно място възможност за обогатяване на туристическия продукт.

Като пример за привличане на местните жители към идеята да се развива летенето с хидроплан гостът посочи факта, че за Коледа те са возили над 800 деца, за да видят езерото Комо и населените места, където живеят от птичи поглед.

Бургас и Черноморието през погледа на италианец

 

„Бургас е много красив град, с тези дадености около него успешно може да развие летенето с хидроплани“, коментира Бай, нескривайки възхищението си от видяното.

Домакините направиха всичко възможно да му покажат Несебър, Слънчев бряг и Бургас не само като туристически дестинации, но и от птичи поглед. Те го запознаха и със собственика на летището в Слънчев бряг, който е и летец и направи панорамна обиколка с госта над красивите места по Южното Черноморие. Това накара още повече експерта да повярва във възможността да се направи площадка за хидроплани около Бургас, защото според него има и подготвени хора, които имат опита да лицензират летище и да управляват самолет.

Естествено, за да има развитие идеята е необходима подкрепата от бизнеса и местната власт.

В заключение от престоя си в Бургас, Чезаре Бай коментира, че е оптимист относно реализацията на подобен проект на някое от бургаските езера и си пожела да има възможност отново да посети нашия прекрасен град.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.