Айтос
Историческо!Започна строителството на пречиствателна станция в Айтос
TразмерT

18  млн.лева ще струва съоръжението, ще е готово за 566 дни

Изграждането на пречиствателна станция в Айтос бе дадено днес с първа копка. Това е най-големият инфраструктурен проект в общината през последните десетилетия.

Проектът е дълго очакван, настоящата администрация работи седем години по него. „Договорът бе подписан  през януари 2017 година в присъствието на премиера Бойко Борисов“, заяви кметът Васил Едрев. Като голям бе приносът на тогавашния екоминистър Ивелина Василева, която сега е народен предствител. Тя пристигна специално за церемонията.“Много важен проект, имам емоционална връзка с него. Важен е за общината, защото никога не е имало такова съоръжение. То ще гарантира да не се замърсяват водите на река Айтоска и Черно море“, заяви Ивелина Василева. Тя допълни, че предстои разширението и на пречиствателна станция в Приморско.

 Съоръжението ще е разположено върху 30 дка. Инвестицията е 18 млн.лева. „Такъв обем инвестиция не е правен в тази община в годините след демокрацията. Правили сме много копки, но тази е най-важната и ще даде възможност за по-добър живот на гражданите“, допълни кметът Едрев.

Той благодари на МОСВ, на ОП „Околна среда“. Съоръжението ще е готово за  566 дни. Пречиствателната станция за отпадъчни води е предназначена за територията на град Айтос и е за 22 044 жители. В момента се проектира и към нея ще бъдат включени трите големи села край града.

Гости на събитието бяха още зам.-областният управител Севдалина Турманова, депутатите Галя Василева от ГЕРБ и Севим Али от ДПС общински съветници, шефът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, на РИОСВ-инж. Тонка Атанасова.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.