Бургас
Исторически момент за Бургас!Започва ремонтът на Немската болница
TразмерT

След няколко десетилетия без използване сградата ще се превърне в храм на духовността

Петя ДОБРЕВА

“БИ Бургас 2019" ДЗЗД ще ремонтира сградата на старата Немската болница, която ще се превърне в дом на Регионална библиотека „Пейо Яворов". Начало на дейностите по цялостната реконструкция на сградата ще бъде дадено днес. Обществената поръчка, която Община Бургас обяви, е спечелена от „БИ Бургас 2019" ДЗЗД със седалище Карнобат. В обединението влизат три фирми - „Партньори - А.Т." ЕООД със седалище Карнобат, представлявано от Тодор Атанасов и две софийски фирми - „Енергоинвестинженеринг" ЕООД с управител  Цветан Видолов и „Алди комерс груп" ЕООД с управител Велко Велков.

Обществената поръчка бе обявена на 25 февруари с предмет: „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас". Прогнозната стойност на проекта е 6 736 809,14 лева без ДДС. Финансирането ще бъде чрез Оперативна програма „Региони в растеж". Заложеният срок за изпълнение е не по-дълъг от 380 календарни дни.

Консорциумът ще обновява старата сграда по проект на архитектурно бюро „Дизарх" ООД. Той спечели конкурса на Община Бургас през 2014 година. Преди пет години жури в състав - председател арх. Митко Шeкеров - представител на Камара на архитектите в България - Районна Колегия - Бургас, архитект Десислава Евгениева от Община Бургас, инж. Станислав Койчев - представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране; архитект Валентин Стамов - представител на Съюз на Българските архитекти - Дружество - Бургас; Златан Христов - юрисконсулт в Община Бургас; Наталия Коцева - тогава директор на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов" - Бургас и Васил Василев - началник на РСПБЗН - град Бургас.

Регионалната библиотека в момента се помещава в четири сгради, пръснати в целия град. След обновяването на сградата на Немското, библиотеката ще има свой дом.

Покрив от зелена растителност ще краси сградата на новата библиотека, където ще има и Център за съвременно изкуство, които ще бъдат изградени на мястото на бившата Немска болница.

Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни  експозиции.

Сградата на бившата Немска болница се намира в зона с публични функции с висока обществена значимост за града. Разположена е на около 100 метра от морето и от центъра на града. Имотът е с площ 2470 кв. м. На терена към момента има две монолитни сгради.

По-голямата монолитна триетажна сграда е построена през 1935 година и функционира като училище до 1944 година. В края на Втората световна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 година сградата остава държавна собственост, но използването й по предназначение е преустановено. Другата е двуетажна.

И двете сгради са в лошо състояние, не се ползват и части от инсталациите липсват.  След като е прехвърлен на Общината, теренът многократно е обезопасяван, тъй като в рушащите се и рискови сгради влизат бездомници и приключенски настроени ученици.

Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти и други културни прояви този вход  ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса.

С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж.

От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.

Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

Очаквайте подробности от представянето на проекта днес!

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Преди празниците: За 2 дни – четирима пияни и трима дрогирани зад волана в региона
Почина бизнесменът Андон Койчев-Доката
Коледари наричат за здраве и сполука утре в Етнографския музей
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.