Любопитно
Искат затваряне на Делфинариума във Варна
TразмерT

Дона МИТЕВА

Петиция за затваряне на Делфинариума в Приморски парк - Варна се върти в социалната мрежа. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов.

Вероятният повод за нея е новината отпреди десетина дни, че бебе делфинче е умряло в Делфинариума. От управата на атракциона са обяснили тогава, че след раждането, бебето е имало нарушено общуване с майка си, и това може да е свързано с причината. Според еколози обаче са пропуснали да споменат, че именно програмата нарушава общуването им и бебето няма нужните условия.

„Все повече хора разбират, че делфините са интелигентни същества, които се нуждаят от открито пространство, за да бъдат здрави. Пленяването им изглежда не се приема добре. Тези паркове злоупотребяват с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес. Ако сте го разбрали добре, подпишете петицията. В много страни традиционните делфинариуми вече са закрити, а Индия е първата държава, която призна юридически делфините за личности“, пише в петицията.

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов, който не приема за добра идея пускането на делфините от Варненския делфинариум на свобода. „Това е все едно пиле- бройлер да го пуснеш в гората. То няма да се справи с намирането на храна и с естествените опасности. Същото е и за тези делфини. Тяхната среда са хората, те така са отгледани“, казва той.

Това не е първата петиция за затваряне на Делфинариума. През август 2013-а отново граждани са искали свобода за Доли, Йоли, Йоана, Кимбо и  Бимбо.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отзвук от Фестивалите на рибата и виното в Бургас
Вижте коледната програма на Община Бургас
Щъркелът Гошо докара в бургаския зоопарк три патици
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.