Бургас
Искат държавата да поеме лечението в хосписите
TразмерT

Нуждата от тези заведения расте, но много болни не могат да си ги позволят

Ина ПЕТРОВА

         Тежко болни събират пари от близки и роднини, за да си платят таксата за настаняване в хоспис. Ситуации като тази не са никак необичайни за нашата родна действителност. Те са еднакво конфузни както за пациентите, така и за хората от другата страна. Медицински лица споделят, че да говориш за пари с агонизиращ човек, който има нужда от лечение и грижи е изключително   неприятно. Истината е, че престоят в хосписи не е никак евтин и финансовата тежест наистина се оказва непосилна, особено за възрастни, самотни болни.

         Така се стигна до надигане на глас за намеса на държавата. Управители на хосписи от различни градове в страната поискаха разходите за престоя на болните там да поеме държавата. „В момента работни групи и юристи дооформят исканията ни и до края на месеца те ще бъдат изпратени в  Министерството на здравеопазването“, заяви д-р Димче Миладиноски, собственик на хоспис в Черноморец. Той е и председател на новоучредената Национална асоциация на хосписите в България. Казано накратко – хосписите искат да работят по клинични пътеки, които да финансира Здравната каса, подобно на другите лечебни заведения. Те подчертават, че хосписите са регистрирани по Закона за здравето и статутът им е именно такъв – те са лечебни заведения, в които работят медицински лица. Затова в исканията им е залегнал и въпросът институциите ясно да разграничат домовете за стари хора от хосписите. 

         По закон хосписите съществуват от 1999 година, опитвайки се да поемат онези пациенти, чието място не е в болниците, но имат нужда от специализирана грижа. Целта е да се лекуват болните и да се облекчат максимално страданията за тези, за които няма лечение. Там те могат да останат толкова дълго, колкото заплатят. Няма лимит на време. Но има лимит на пари. Защото голяма част от хората не могат да си позволят престоя, въпреки че се нуждаят от него. Проблемът засяга хиляди лежащо болни пациенти – в това число влизат хора претърпели инсулт, с онкологични заболявания в терминален стадий, обездвижени или трудно подвижни след тежки катастрофи или заболявания.

         „Основните ни цели са осигуряване на обществен ресурс за лечебните заведения за продължително лечение и палиативни грижи. На този етап няма осигурени средства за тези хора, а те цял живот са се осигурявали и когато трябва да си отидат с достойнство, линеят  в домове. Както в много други страни, така и тук държавата трябва да поема престоя на тези пациенти, а не децата им, или те самите”, споделя  заместник-председателят на Асоциацията Здравко Карамитев, който е управител на хоспис в Кърджали.

         Хората в бранша са убедени, че идеята за външно финансиране трябва да бъде прокарана, за да се облекчат болните. „Навсякъде в Европейския съюз  тази система работи и е заплатена от Здравна каса. Хосписите у нас преди години имаха една-единствена клинична пътека за онкоболни, но след това тя бе взета от Комплексните онкологични центрове. Могат да бъдат включени много повече клинични пътеки, по които да се долекуват болни след инсулти,  рехабилитации, със съдови проблеми, след ортопедични операции“, казва д-р Миладиноски. Такива клинични пътеки и сега има в болниците, но те  обезпечават лечението за кратък период от време. Така, пациентите постъпвайки в болница, биват местени от едно отделение в друго, защото клиничните пътеки са с ограничен престой, обикновено 3-5 дни. На фона на тази картина, от Асоциацията на хосписите са убедени, че бъдещето е в разкриването на такива центрове. Според тях, към момента у нас няма достатъчно хосписи.

         В Бургаска област възможностите за настаняване на болни, нуждаещи се от продължителни грижи, не са много. В бургаската Многопрофилна болница има отделение за долекуване. То бе разкрито през 2013 година със съдействието на Община Бургас. Пациентите там са под постоянно медицинско наблюдение и получават денонощна грижа. Ежедневна визитация минават лекарите в отделението, а при необходимост се правят консултации с други специалисти от болницата. Престоят се заплаща по ценови пакети, в зависимост от броя  на леглодните. Средният престой на болен в отделението е 16 дни, показва статистиката, но има и случаи, в които пациенти стоят по 5-6 месеца. В хосписите също се предлага медицинска грижа за болните, като някои от тях остават там доживотно. Престоят се заплаща, както стана ясно – всеки както може. В хосписа в Черноморец в момента са настанени 37 души. За тях се грижат 5-ма лекари, консултант кардиолог, нефролог, физиотерапевт, фелдшер, рехабилитатор,  масажист, болногледачи.

         В хосписа все по-често попадат млади хора. „Най-младият ни пациент бе 19-годишен пациент - раково болен с метастази. Докараха го от германска болница. По-късно почина. Имаме 34-годишен мъж с тежък инсулт, както и пациенти на по 37-38 години. Моите наблюдение са, че възрастовата граница за хронични заболявания намалява значително. Все по-млади хора са сред страдащите“, споделя д-р Миладиноски. Болни с подобни заболявания се нуждаят от специализирани медицински грижи и няма как да бъдат обгрижвани вкъщи. „Това е много тежка професия“, подчертават самите лекари и допълват, че в европейските страни има специализация в тази сфера – „Гериатрия.“ 

            Що се отнася до финансирането - в Англия и Шотландия хосписите, създадени от държавната Национална здравна служба, се финансират от нея. Средствата в хосписите на независими благотворителни организации постъпват   от благотворителна дейност. В Германия финансирането е по три начина – от държавата, от здравното осигуряване и чрез лични средства на хосписа (най-вече от дарения). В Италия и Франция се дават пари от бюджети на местните власти. В Западна Европа има фондации, които изграждат и правят хосписи, а в Южна Европа най-вече църквата се занимава с тази дейност. Пациентите не плащат или дават някаква символична сума.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаските съдилища търсят 135 съдебни заседатели
1/3 от бургаските ученици ядат всеки ден пържени храни
Започна „Нощта на музеите”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.