Царево
Инж. Георги Лапчев:Община Царево винаги е била гостоприемна към къмпиращите
TразмерT

Отношението към тях не се е променяло от 50 години

Не може обаче едни летуващи да завладяват чужди терени за три-четири месеца

Най-значимият проект на община Царево за тази година е центърът на Ахтопол


Интервю на Силвия ШАТЪРОВА


- Г-н Лапчев, какъв ще е сезонът за Царево според Вашите прогнози?

- Сезонът тази година започна много по-рано в сравнение с останали години. Това даде сериозен стимул, защото последните дни на май и първите на юни имаше много хора. Случи се нещо изведнъж, може би и лошите прогнози отново ни докараха до там, че сега се усеща отлив и затишие. Надявам се то да е по-кратко. Не очаквам по-различен сезон от предходните. Дано да е добър, цифрите в края му ще покажат. Да, може би има една идея по-малко хора, но през юни никога не е било по-различно. Лозенец и Синеморец почти са се напълнили, което за средата на този месец не е много характерно.

- Предвиждате ли нови летни прояви, които да отличат общината и да привлекат още туристи извън утвърдените и популярни вече събития?

- Имаме вече достатъчно на брой фестивали и сме ги сгъстили. Новата сцена на Царево заработи много добре, имахме две събития, хората й се радват. Удобна е, прохладно е, зрителите гледат и към морето, и към сцената. Спечелихме проект с читалището и вече имаме цялото оборудване за нея, което я прави вече професионална. Очакваме и Бургаска опера да ни гостува, и други класически концерти ще се случат. Освен тях ще има фолклор, рок групи също ще се изявят.

Едно морско спортно събитие ще се случи в края на август при нас. Едно джет-състезание. Към него има огромен интерес, може би ще дойдат много хора, които се занимават с този вид спорт, предвидено е и международно участие. Джетовете ще могат да се видят от всички, заради заливът, който има Царево, и ще е твърде атрактивно. Това е новина отпреди броени минути и вие сте първите, които я научавате.

-Предвидили сте прояви за Ахтопол, защото в публичното пространство излизат притеснения, че общината не им обръща много внимание?

- Жителите на Ахтопол винаги са говорили по този начин, винаги е имало положително отношение към този град, защото е най-южният. Кой ги отправя упреците? Трима, четирима човека обичат да говорят и да пишат във фейсбук. Има достатъчно събития в Ахтопол. Даже мога да кажа, че културната им програма изобщо не е лоша. За тези, които обичат да мрънкат - ще им кажа, че когато има събития - да излизат и да ги гледат, а да не говорят, че са пренебрегнати. Свидетели сме на такъв тип поведение.

- А за инфраструктурата там предвиждат ли се подобрения?

- Отидете, разходете се и ще видите. Получихме съгласието на НИНК и Министерство на културата за центъра на Ахтопол. Имаше объркана полемика от жители, които са отскоро такива. Те успяха да забавят процедурата, може би сега щеше да сме наполовина готови за центъра. В момента играем процедура, пак ще го направим, но се забавихме с няколко месеца. Причината за това, този най-голям инфраструктурен проект да се забави, беше от 11 души, които решиха, че ще пишат писма до всички страни и че ще чакат отговори. Затова казах: „Стоп на всички процедури! Нека се върнат писмата от всички министерства“. Отговори заместник-министърът на културата и каза, че няма проблем, подобен беше отговорът и на останалите министри - че няма нарушаване на българското законодателство, че всичко е коректно. Но докато не се получат всички писма, реших, че няма да се продължава, за да не се мисли, че има нещо скрито-покрито. Център на Ахтопол ще има, спазвайки всички закони. Това е най-значимият проект на община Царево за тази година и той е в Ахтопол. Не е коректно тези 5-6 човека да мрънкат във фейсбук.

- Ще бъде ли община Царево гостоприемна към къмпингуващите това лято?

- Община Царево е най-морската община в държавата, близо 1/4 от морската ни граница попада в нея. Смея да твърдя, че тя е с най-богат опит в къмпирането и винаги е била гостоприемна към всички, които са били коректни и наистина идват, за да къмпират. За тези, които имат идея да направят нещо, което не отговаря на законите в държавата - ще им казваме, че не са коректни. Ако продължават - ще ги санкционираме. Отношението към къмпиращите никога не се е променяло от 50 години назад.

- Дори и с наредбата, която Общинският съвет прие през изминалата седмица?

- Това е Наредбата за обществения ред и тя никога не е била наредба за къмпирането. Има една точка, която слага някакви правила в него. Тя е от 2008 година и е на 11 години. Беше отменена не заради протеста на НПО, а защото един административен срок не е спазен. Не може общината да няма такава наредба и затова бяхме длъжни да я приемем. Тя изобщо няма за цел да създава вражески отношения с хората, които искат да къмпират. Тя определя ред и правила и всеки, който ги спазва - нямаме проблеми с него.

Ако човек реши да излезе сред природата, да остане ден, два или три, администрацията не е многобройна да проследява всички гости, ние нямаме физически възможност да ги видим. Става въпрос за хора , които си позволяват в продължение на три-четири месеца да завладяват нечии терени, и то не общински или държавни, а частни имоти, без да предупредят собственика. Тогава се появяват жалби от собственика, защото той вярва, че местната власт е тази, която може да въдвори ред, както и полицията. И понеже имотите не са заградени, полицията не може да действа за самоуправство, хората се обръщат към нас и казват: „Кажете какво да правим? Затова вкарахме такава част, която да задължава онези, които са решили да живеят четири месеца в нивата на бай Киров, да отидат и да го питат: „Може ли да сме в твоя имот?“, но ако той не знае, тогава как да действа полицията и общината? Все пак трябва да има някакви правила. И затова казвам: „Винаги сме били гостоприемни и ще останем такива“. Хората, които търсят гостоприемство, трябва да са достатъчно коректни към нас като своеобразни домакини. Ние не сме собственици на плажовете, там е държавата и с тях се занимава Министерство на туризма и аз нямам отношение към този проблем. Проблемите, които коментираме, се случват върху частни имоти или общински с хора-некоректни, които стоят повече от три месеца и трябва да се взимат решения.

- Взехте ли своето решение за изборите наесен и кога ще го обявите?

- Мисля, че е рано да обявявам каквото и да е. Взел съм решение, има още малко време и ще го заявя официално, въпреки че преди три години и половина казах своя план. Да, в случай, че общинското ръководство на партията, на която съм член, ме номинира. Има време да се вземе окончателно решение.


 


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(1)
1
Аврам Янков
23.06.2019 г., 01:50 ч.
Това лице на лапач му приляга на фамилията.
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Царево: Нека грипната ваканция да не се превръща във време за молове
И в Царево вече са в грипна ваканция
93-годишен спасител хвана кръста на Йордановден по стар стил
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.