Несебър
Ин мемориам! Почина доайенът на несебърските художници
TразмерT

Радослав Ралев /03.02.1945 - 31.10.2018/– Художникът

Максим МОМЧИЛОВ

Днес 31 октомври  Радослав /Слави/ Михайлов Ралев почина.За него никой не пита кой е, защото всички знаят, той е Художникът. Така пишех за Слави, така и написах днес.Но кого наричаме художник?                                                     

   Очаквахме на липсващия Слави, когато на 26 октомври в сдружението „Арт Несебър”  бе открита изложбата в Демонстрационния център на занаятите на ул.„Паисий” 46.Чакахме  да присъства, но ми обясниха, че е за няколко дни на контролен преглед в София. Чакахме, но не би. Слави вече го няма.   На кого наричаме художник?Има различни определения и характеристики за човека-художник, но една от най-кратките и синтезирани максими е тази на Пабло Пикасо: „Художник - това е човек, който рисува това, което продава. Добрият художник  - това е човек, който продава това, което рисува”.

     Кога обаче един човек, който рисува, става художник? Отговорът на този въпрос не може да се изчерпи само с цитираната максима, тъй като творческият път на Слави  е започнал преди повече от половин век. Но художник „се става” на  определен етап от творческото  развитие,  в процеса на превръщане на изобразителните средства в изображение:  цветът да стане въздух, въздухът – форма, формата – енергия, енергията -материя, материята – темперамент.

     Доайенът на несебърските художници  има редица самостоятелни изложби, участвал е в общи художествени изложби, картините му се котират и като скъп подарък за представителите на дипломатическия корпус.

    Могат ли да се разкажат обаче картините на Слави? Отговорът е, не. Защото съществуват точно толкова гледни точки към което и да е нещо, в т.ч. и за всяка картина, колкото са и точките /безкраен брой/ по периметъра на една окръжност, от които може да се визира центърът й. Друг е въпросът, че Слави  е от малкото художници, чиито картини са били  крадени.                               

     Доколкото обаче творението на изкуството е в същината си въпрос, повик към човешката душа, към чувствата и разума, всеки отговор пред картините на художника е индивидуален.

    Слави вече го няма, но в изложбата на „Арт Несебър” са вселени  с платната на Художника

 Поклонението за Радослав Ралев,  ще се провеoe на домашен адрес в жк „Младост” до 10,30 ч.,  на 1 ноември, а погребението е от 11 ч. в Гробищен парк-Несебър.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продължават строително-ремонтните дейности в Несебър
Несебър отбеляза Бабинден
Епизоотичната комисия в Несебър проведе първото си заседание за годината
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.