Бизнес
Има технология, която може да реши проблема с болестта по свинете
TразмерT

Дона МИТЕВА

Темата за Африканската чума е изключително сериозна, коментирана преди всичко в нейния социално-икономически аспект, с малко използван чист фактологичен материал, който да даде обективна картина на ситуацията.

„С изненада за пореден път установявам липсата на интерес към една технология, която може да бъде приложена превантивно в животновъдството, не само за този вид, но и за други заболявания по селскостопанските животни. Става дума за прилагане на т.нар. информационни носители, разработени на база биорезонансен запис на честотата на патогена (болестта), които могат да създадат имунитет на всички животни срещу съответното заболяване. Технологията работи срещу вируси, гъби и бактерии. По отношение на Африканската чума вече е извършено третиране на територията на една община в област Добрич, като въпреки бързото развитие на болестта, на обработената територия не са открити трупове на животни, заразени с Африканска чума. Третирането е извършено по инициатива на местни жители”, коментира проф. Маруся Любчева, български политик и евродепутат от ПЕС в периода 2007-2009 година и в периода 2013-2014 година.

По думите й употребата на такива информационни носители както в животновъдството, така и в растениевъдството, би имала сериозен успех в опазване здравето и жизнеспособността на растения и животни.

„С тази технология се запознах, когато работех в Европарламента и бях член на Комисията по околна среда, храни и здраве. Точно в този период се разви проблемът с шарката по овцете в района на Малко Търново. Тогава се опитахме с помощта на кмета Илиян Янчев и областния управител (тогава областен управител беше Павел Маринов) да минимизираме щетите. Направих няколко предложения за промяна на регламента за здравето на животните, които бяха приети в основните комисии по селско стопанство и околна среда, но самият регламент остана за довършване от следващия състав на Европейския парламент. Именно тогава се запознах с информационните носители”, разказа за „Черноморски фар” Любчева.

Според нея автори на тази технология, които работят с международни експерти в тази област, многократно са опитвали да създадат контакти със съответните институции у нас, но очевидно към тяхната инициатива отсъства всякакъв интерес. Приложена само за личните стопанства или разпространена сред приятели и познати, тази технология не носи ефекта, който би могъл да се очаква.”А Добрич, откъдето тръгва разработката, съвсем не е далеч , за да се проучи и създаде организация за прилагане на технологията. И със сигурност тогава няма да се налага евтаназия на животни. Зная, че специалистите работят с водещи учени в информационните биотехнологии. Казват, че в райони, в които във водоизточниците се поставят информационни носители, не се появяват съответните болести”, допълва тя.

Учените от БАН вече са запознати с тази технология, като след необходимите изследвания са издали сертификат за доказани резултати при проведените третирания на различни животни...

Самите изобретатели на този вид метод вече са канени от други държави извън Европейския съюз, като отзивите от там са, че благодарение на тяхна помощ заболяването е спряно без да се налага евтаназия на животни. Доколко обаче в България властите имат желание и интерес от прилагането на тази технология?

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.