Бизнес
Идея: Слагат марки на калканите, уловени от рибарски кораби
TразмерT

Сериозен бизнес е бракониерският улов на калкан, а и на други видове риба, твърди д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море и изпълнителен директор на Асоциация на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“. По непотвърдени данни специално незаконният риболов на калкан  е два пъти повече от разрешената квота на скъпата риба.

„Винаги е имало сива икономика, когато има правила. Никой не може да ги хване бракониерите, защото те ловят когато няма катери, които да проверяват, хвърлят мрежи без маркировка“, обяснява д-р Господинов. Голяма част от тях са хора, които нямат разрешително за улов на калкан, или не са регистрирани за  извършване на риболовна  дейност. Най-често са притежатели на малки лодки, които не са в регистъра. 

Среден на големина калкан струва 50-60 лева, ако се купи на едро в България. По непотвърдени данни в съседна Турция 25-30 долара е килограмът на същата риба, затова и тя е експортно ориентиран продукт. Ако с една малка, незаконна лодка при едно излизане в морето се уловят 5  или 10 риби – това си е доста сериозна печалба, особено ако бъде продадена в Турция. А  ако се лови 10 - 15 пъти в годината по толкова... Това си е сериозно финансово постъпление за бракониера.

От „БГ Фиш“ предлагат, с цел да се ограничи бракониерството, всеки уловен регламентирано калкан от риболовен съд, на който му е разрешено, да бъде маркиран. Търси се вариант да се изкарат бракониерите на светло. „Предлагаме да се направят над тридесет пристанища, където да се стоварва уловеният калкан. На всяко пристанище да има инспектор и всеки рибар преди да слезе на брега, с есемес да съобщава какво количество е уловът му. Нека да се разреши на всички да ловят калкан с разрешени риболовни уреди, при условие, екземплярите да не са маломерни. Да се увеличи периодът на забраната за улов на калкан от 45 дни на два месеца, два месеца и половина. Така да се направи сметка, колко се лови за година. Да не се окаже, че вместо нашите 57 тона, ние ловим 157 тона. Ако се окаже факт значи, че или учените не могат да преценяват правилно, или има голям бракониерски риболов, който се крие“, казва д-р Господинов. Той допълва, че никой не обвинява държавата, която е затегнала контрола последните години, а се дават препоръки. „За нас целта е да излезе на светло сивата икономика. Не търсим недостатъци, а искаме да помогнем, защото незаконно уловената риба, първо конкурира, това, което ние предлагаме на пазара и второ, нарушава се популацията, защото бракониерите ловят и маломерен калкан“.

Освен това е направено предложение и да се забрани за по 6 месеца уловът на калкан в две поредни години. „В Консултативния съвет за Черно море са 13 организации и всеки направи своите предложения. Нашето беше за увеличение времето за забраната на улова, но румънците не се съгласиха“, обясни Господинов.

Незаконният улов на риба не се касае само за калкана. Масово се купуват гумени лодки, с мощни двигатели и се лови всякаква риба, а собствениците им няма как да се контролират. „Те са любители, но да кажем, един е уловил 100 паламуда или лови две каси сафрид. Това не е само за ядене в семейството. И тук идва другият голям проблем – прекупвачите. Всички са регистрирани като матрапази, но не са регистрирани да извършват дейността си в регламентирани обекти. И понеже няма у нас борси, тържища, аукциони и места за първа продажба, прекупвачите ни са с по един хладилен бус и чакат на пристанището. Притискат рибарите, а те ги притискат да им дават уловената риба на половин цена и отиват и я пласират в магазини и ресторанти с документ, който веднъж е взел от дадена фабрика. Та се питам защо са направени борси и места за първа продажба. Каква полза, че държавата направи такива места и пристанища“, се пита д-р Господинов, подчертавайки, че се ощетяват рибарите и държавата. А от „БГ Фиш“ търсят оптимизиране на дейността. Рибарите трябва да имат възможност да продават директно на крайния потребител и дори магазините да си купуват директно от тях стоката, а не прекупвачите да слагат двойна цена.

„От една година апелираме рибарските пристанища да бъдат места за първа продажба и то да се продава към крайния потребител и преработвателя. Прекупвачите да отпаднат. Тогава ще има данъци и такси за държавата“, подчертава д-р Господинов и допълва, че това са теми за дебат, както и предложението за маркирането на законно уловения калкан.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По Никулден унищожиха 217 кг риба без документи
Цената на свинското продължава да расте
Търсят концесионери за морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 и „Елените”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.