Бизнес
Идея: Произвеждаме нефтен продукт от стари гуми
TразмерT

Общинско дружество да стопанисва инсталация за преработката им

Бургазлия дава примери с Германия и Русия

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлия предлага на Община Бургас да създаде общинско дружество, което да се занимава с преработването на старите и износени автомобилни гуми. В писмо до ОбС-Бургас и администрацията А. Барамов пише, че това ще става чрез термично разграждане (пиролиза) и че подобна инсталация може да бъде доставена от руския град Екатеринбург. Барамов обяснява, че въпросната инсталация може да преработва до 12 тона гуми в денонощие.

Според него при допустим брой от 300 работни денонощия за година, инсталацията ще може да преработва до 3 600 тона гуми годишно. Бургазлията пише още, че след проучване направено от него е изчислил, че инвестиция в една подобна инсталация ще излезе на 282 649 евро.

Барамов обяснява и по-подробно за самия процес на преработка на старите гуми.

„Чрез непряко нагряване във въртяща се пещ при около 500 градуса по Целзий, около 60% от масата на гумите се превръща в паро-газова смес, около 30% - в овъглен остатък(полукокс) и останалите 10% са парчета тел. След охлаждането на паро-газовата смес, около 2/3 от нея (равни на 40% от първоначалната маса на гумите) се превръща в пиролизно масло – течност подобна на суров нефт. Остатъкът от паро-газовата смес е горим газ, който се изгаря за поддържане на пиролизния процес“, пише той.

Мъжът допълва и че димните газове преминават през очистваща инсталация. Към предложението си той добавя и анализ на димните газове на работеща станция от този тип край Санкт-Петербург. Тях той моли да бъдат препратени към РИОСВ-Бургас, които да кажат дали димните газове съответстват на екологичните норми в България, както и дали ще е необходима автоматична измервателна станция за димните газове.

Предложението си за изграждане на пиролизна инсталация Барамов подкрепя и с финансова изгода. Според него двата продукта, които се получават след преработката на старите гуми – пиролизното масло и полукоксът са много търсени в чужбина, особено в Турция.

В края на писмото си той дава и пример с германския град Бургау, в който от 1984-а до 2015-а е работила такава инсталация. Германците са използвали получената парогазова смес, която са изгаряли в парен котел, за да задвижват с парата парна турбина за производство на електроенергия. Барамов е на мнение, че след време в Бургас може да се изгради допълнителна инсталация за безопасно термично разграждане (газификация) на овъгления остатък (полукокса) и на пиролизното масло и превръщането им в чист горим газ с цел производство на електроенергия. Той завършва с думите, че няколко световни фирми за газификация на въглища, полукокс и нефт имат такива процеси.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.