Регион
И малките породи кучета – задължително с каишка
TразмерT

По-строги мерки срещу незаконните развъдници предлага депутат

 

Георги РУСИНОВ

 

Кучетата и под 5 килограма да се извеждат задължително с каишка. Това предлага един от вносителите на промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност – депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Първоначалният вариант на редакцията на закона, който мина в Народното събрание на първо четене гласеше, че задължителното извеждане с повод бе само за породи кучета над 5 килограма. Глоба от 300 лева се предвиждаше за собственици, които пускат кучетата си свободно.

В новите предложения санкцията за агресивни кучета, разхождани без повод и намордник, се увеличава от 100 на 1000 лева. С 500 вместо 100 лева ще бъдат глобявани пък собственици на кучета, разхождащи ги на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Атанасова предлага още да има по-строги мерки срещу незаконните развъдници. Съгласно новите текстове БАБХ ще предоставя базата данни за идентифицираните животни и за животновъдните обекти и на органите на държавната, и на местната власт. Атанасова предлага с цел контрол върху безконтролното размножаване, стопаните да се регистрират в киноложки или феноложки клубове.

Развъдчиците пък, които са членове на български или международни киноложки или феноложки клубове или федерации и извършват развъдна дейност ще трябва да подават документи, удостоверяващи, че: са преминали курс по защита и хуманно отношение към животните, освен ако не са ветеринарни лекари; са регистрирани за селекция в съответната киноложка или феноложка организация по порода; са сключили договор за профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните с ветеринар; са заплатили определената с тарифа такса. Земеделският министър пък ще определя изискванията към обектите за развъждане.

В промените се предвиждат и наказания за ветеринарите. Глоба от 500 до 2500 лева може отнесе лекар или управител на ветеринарно-медицинско заведение, ако в обекта си няма поставен на видно място ценоразпис за услугите, както и график на работното време. От 300 до 500 лева пък ще отнасят ветеринари, които не изпращат ежемесечно данните от ветеринарно-медицинския паспорт на всяко регистрирано куче в ОДБХ и в съответната община.

Всяко куче, навършило 6 седмици, ще трябва да се представя на ветеринар, който да му сложи чип. Стопаните пък ще са длъжни да се осведомяват от специалисти как да гледат кучето, според породата му. Освен това, те ще трябва да осигуряват и нормални условия за отглеждането му, свързани с пространството, необходимата храна и подходяща дресировка, за да не се стига до агресивно поведение.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нов национален протест на медицинските сестри днес
Слънчево време днес, температурите достигат 14 градуса
Общините спечелиха важна битка за отпадъците
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.