Любопитно
Художници, изографисали храм в Света гора, ще рисуват този в Крайморие
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Художници с богат опит ще изографисат храм "Св. Пимен Зографски" в квартал „Крайморие“. Това заяви пред в. „Черноморски фар“ свещеник Стелиян Кунев. Става въпрос за четирима бургазлии, които са изографисали близо 20 църкви в България и чужбина. Сред тях е и българският манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Това са Недялко Жеков, Тодор Жеков, Йордан Иванов и Светла Василева. Всички те са от Бургас и са завършили специалност„Иконография“ във Велико Търново. Зографите са изявили желание да свършат тази дейност и в красивата крайморска църква.

„За тях ще бъде изключително вълнуващо, защото ще им се отдаде за първи път възможността да изографисат бургаски храм“, каза още Кунев.

За да стане факт изрисуването на цялата църква, трябва да бъдат събрани около 100 000 лева. Затова на 3 ноември бе стартирана дарителска кампания, подета от Инициативен комитет начело с проф. д-р Севдалина Турманова, зам.-областен управител на област Бургас.

„Би било много добре, ако парите се съберат в рамките на 2-3 години. Само за купола са необходими близо 20 000 лева. Говорили сме с хора, които са изявили желание също да помогнат. Надявам се и с помощта на комитета да се намерят още дарители“, сподели свещеникът.

Той допълни, че преди стартирането на кампанията, е имало събрани около 11-12 000 лева от спестявания.

„Децата от неделното училище пък ще изготвят църковни сувенири, които ще се продават в храма на символична цена. Миналата година успяха да съберат 220 лева от подобна инициатива“, каза отец Стелиян.

Идеята за зографисването на „Св. Пимен Зографски“ е от години. Кампанията е започнала сега, защото е трябвало да мине технически срок.

 

Дарителската сметка за зографисване на храм "Св. Пимен Зографски" е:

IBAN: BG91BUIN95611100616355

BIC: BUINBGSF

Алианц банк България, клон Бургас

Основание: изографисване.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Световният хакатон Global Game Jam отново идва в Бургас
Моноспектакъл, посветен на домашното насилие, ще бъде представен в Бургас
Правят филм за черноморската кухня
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.