Бизнес
Харчим 275 лв. на човек за празниците
TразмерT

Средно 275 лева на човек дават българите за тридневен пакет за Коледа или Нова година. Това обясни  директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от "Труд".В сумата, която сме склонни да отделим за празнуване със семейството и приятелите си, е включено настаняване, хранене и транспорт, обясни той. Почти двойно ни струва отдихът в чужбина за празниците, въпреки че до близки страни се предлагат и много евтини пакети от порядъка на 170-200 лева на човек, в които също са включени разходите за хотел, хранения, празнична вечеря и транспорт, уточни Драганов. За коледна или новогодишна ваканция в чужбина броим средно 525 лева, тъй като все пак част от тези, които са избрали да празнуват извън страната, са предпочели по-скъпи и екзотични дестинации.

 

Голяма част от българите и тази година ще празнуват на площадите в страната, тъй като това е по-евтино, а купонът е гарантиран, както и гостуващите известни родни изпълнители

Цените в сравнение с миналата година са повишени средно с между 7 и 11 на сто, допълни още Драганов. Въпреки това Коледа и Нова година извън дома или гостуване на приятели и роднини ще предприемат общо 540 хил. българи. По-голямата част от тях ще предпочетат да вдигнат наздравица в България, като само около 110 000 ще стегнат куфарите за пътуване зад граница за празниците.

Повече ще са пътуващите и празнуващите извън дома с приятели и бизнес партньори за Нова година, докато традиционно семейния празник Коледа българите избират да посрещнат със семейството си.

Сред най-търсените пакети от сънародниците ни за празниците са ваканции в спа и зимни курорти. Там където се предлага съчетание между двете опции, местата отдавна са изчерпани, обясниха експерти. Освен луксозни хотели се търсят и къщи за гости и вили, които позволяват компаниите да празнуват необезпокоявани.

Тези българи, които са избрали да пътуват за празника в чужбина, традиционно са се насочили основно към съседните ни държави като Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Друга голяма група ще отпътува за страните в Централна Европа като Австрия, Германия, Италия и Испания, в които има голяма българска диаспора, за да празнуват заедно с приятели и роднини, каза още Драганов.

Има интерес и към по-екзотични предложения като Лапландия, Дубай и Египет, но традиционно се търсят пакетите за европейските градове и столици като Лондон, Прага, Дъблин, Рим, Милано и Москва, посочи пред вестника председателят на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков.

Всъщност броят на българите, които ще отпътуват за тези страни и броят на пристигащите от тях у нас за празниците са почти равни. 135 000 чужденци ще вдигнат празнични наздравици в родните курорти, като те са основно от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Голяма част от българите ще посрещнат Нова година площадите в страната, тъй като това е по-евтино, а купонът е гарантиран с гостуващи известни родни изпълнители. Освен това в по-големите градове по традиция се осигурява и безплатен транспорт в новогодишната нощ. Единственият минус на празнуването може да се окажат ниските температури. Традиционно обаче веселбата на площада започва час и половина преди полунощ и продължава до малките часове на 1-ви януари.

Нашенци избират купона до зори в западнатата ни съседка

Сърбия привлича Северозапада с ниски цени

По 100 лева на ден с хотел и храна

Празникът в Сърбия е с отрупани маси и веселба от сърце, разказват любители на кулинарните екскурзии.

Дойдат ли последните дни на декември шосетата към границата със Сърбия в Северозападна България заприличват на пътищата към Гърция през август. Автомобили и автобуси, пълни със семейства и компании поемат към хотели и ресторанти в западната ни съседка, за да посрещат Нова година.

“Празникът в Сърбия е страхотно, запомнящо се преживяване, и то на нормални цени”, споделят участници в задграничните купони.

“За шеста година поред посрещам Нова година в Сърбия и съм много доволен. Всичко е на ниво. Вкусът на храната е истински – и месото, и зеленчуците, и алкохолът са местно производство, с невероятно и отдавна забравено у нас качество”,  пише „Труд”. В сръбските ресторанти и механи за празника свирят оркестри, наричани “жива свирка”, а песните и танците са до зори.

През туристическа агенция Нова година в Сърбия струва по около 100 лева на ден с хотел и храна, но ако човек сам си организира празника, цената може да падне доста, съветват опитни нашенци.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Близо 3500 поискали да са детегледачи
Постоянно не достигат шофьори за автобуси
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.