Спорт
Хандбална България почете легендата Тодор Хънков
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Хандбална България показа, че не е забравила един от легендарните играчи в този спорт Тодор Хънков. В зала „Младост“ в Бургас се проведе шестото издание на турнира в памет на бургазлията, който си отиде от този свят през 2012 година след борба с коварно заболяване. Участие в надпреварата взеха стойностите тимове на „Фрегата“ (Бургас), варненските „Локомотив“ и „Спартак“, „Добруджа“ (Добрич) „Чардафон“ (Габрово) и „Осъм“ (Ловеч).

„Турнирът премина при много добра организация, идеята ни е всяка година да има такова събитие“, заяви пред вестник „Черноморски фар“ Руско Хънков, брат на покойния хандбален вратар.

В крайното класиране на първо място триумфира „Локомотив“ (Варна), следван от „Добруджа“, „Спартак“, „Осъм“, „Чардафон“ и „Фрегата“.

Наградата за феърплей, на името на Коста Ганев, бе връчена на бургаския „Фрегата“, а купа „Ангел Стойчев“ за най-атрактивен отбор бе дадена на варненския „Спартак“. При индивидуалните отличия голмайстор стана Бранимир Балчев от „Локомотив“, за най-добър вратар бе избран Юлиян Симеонов от „Осъм“, а за най-добър защитник – Димитър Стоянов от „Спартак“. Съдийската колегия определени за най-полезен играч Илиян Денев от „Добруджа“, а тази година отличието за най-добър треньор бе връчено на Чавдар Чернев от „Локомотив“ (Варна).

Организатори на турнира са хандбален клуб „Черноморец" и Българска федерация по хандбал, с подкрепата на община Бургас. Идеята на инициаторите е събитието да се провежда преди началото на държавното първенство и да се явява като финална подготовка за отборите преди старта на шампионата.

В миналото участие са взимали и чуждестранни отбори. Преди 4 години в Бургас пристигна немски отбор, воден от братовчед на братя Хънкови.

Приживе първите си стъпки в хандбала Тодор Хънков прави в училищния отбор на „Любен Каравелов“. После преминава при юношите на „Черноморец“, а в последствие играе и за мъжкия тим. Играл е още за студентския отбор на ВИФ „Георги Димитров“ в София, за да осъществи след това трансфер в чужбина, ставайки част от португалския „Кащело Бранко“, където 2 години преди това се е присъединил и брат му Руско. Двамата са първите бургаски хандбалисти, които се състезават зад граница. Заради наложена възрастова граница от португалската федерация се налага Тодор Хънков да се завърне в Бургас, където става играещ треньор на „Черноморец“. Тодор Хънков записва и мачове с националния екип на България в продължение на 5 години.

Тодор Хънков (вляво)

След като приключва състезателната си кариера той се насочва към треньорската професия, заставайки начело на „Порт“ (Бургас). Там оставя сериозен отпечатък, спечелвайки три пъти подред шампионата на България през 1997, 1998 и 1999 година. Същевременно под негово ръководство отборът завоюва и три пъти Купата на страна – през 1996, 1998 и 1999 година. По този начин тимът му се превръща в тотален хегемон на българския хандбал за онова време.

Освен в хандбала Тодор Хънков прави успешна реализация и във футбола. Там той демонстрира своите управленски качества в бургаските „Нафтекс“ и „Черноморец“, както и в „Черноморец“ (Поморие). С отбора на поморийци достигат исторически финал за Купата на България през 2010 година.

Хънков бе и сред най-близките приятели на друга спортна легенда на Бургас – Димитър Димитров – Херо.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Черноморец започва днес атаката за Втора лига
Несебърският ученик Филип Юсмен с бронзов медал от Европейски турнир по фехтовка
Еди Назарян бе посрещнат със сълзи и подаръци в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.