Айтос
Гюрай от Тополица стана републикански шампион по бокс
TразмерT

Негов треньор е брат му Юзджат Куш

 

Едно момче от село Тополица стана шампион по бокс и защити честта на Айтос и Бургас в Държавния личен шампионат за ученици в Добрич през миналата седмица. Айтозлии тепърва ще чуват името на 36-килограмовия Гюрай Куш, който смая съдиите с крушета и спечели златния медал в националната боксова надпревара.

Гюрай е седмокласник в Основно училище „Светлина" – село Тополица, и състезател на бургаския клуб „Победа-Черноморец" - Бургас с треньор Цветан Попов. На шампионата, Гюрай се явил изключително добре подготвен, тъй като освен в бургаската зала, момчето нонстоп тренира в Тополица под ръководството на брат си Юзджан Куш, бивш шампион и възпитаник на изключителния бургаски боксьор Рашко Ломски.

След победата, братята Куш гостуваха на кмета на Община Айтос Васил Едрев, за да разкажат за успеха на младия боксьор. Доведе ги изпълнителният директор на клуба Иван Попов. „Клубът е създаден през 1999 година с неоценимото съдействие на Димитър Николов, тогава изпълнителен директор на „Победа" - Бургас. При нас първо дойде Юзджан, който влезе в Спортно училище и три пъти стана шампион с нашия клуб. Още малко му трябваше да стигне до националния отбор. Конкуренцията беше силна и той остана недооценен. Сега е отличен треньор на брат си", разказа за „Народен приятел“ Попов, като подчерта решаващата подкрепа и помощ на Рашко Ломски, който бил неотлъчно до Гюрай.

 Медалите и титлите на по-големия брат Юзджан мотивирали момчето от Тополица да се захване с бокса. По време на шампионата в Добрич, Юзджан Куш дал изключителната си подкрепа не само за Гюрай, но и за всички момчета от отбора на „Победа Черноморец" с напътствия и хъс за победа, разказа още Попов.

Гюрай тренира бокс само от шест месеца, но вече е сред най-надеждните състезатели на бургаския клуб. За да спечели златото в Добрич успял да победи 14 най-добри боксьори от страната в своята категория. „Водим ежедневна подготовка в Тополица. Искам да предам уменията си на брат ми. Сега го готвя за Държавното отборно първенство по бокс в Горна Оряховица през октомври", разказва 22-годишният Юзджан.

Въпреки разстоянията, тополчанчето пътува три-четири пъти седмично до Бургас, а месец-два преди състезания - всеки ден, за да тренира активно, хвали го Юзджан. И според Попов Гюрай е най-добър в категория 36 килограма, не само в Бургас, но и в страната.

Сега Гюрай е в т.нар. активна почивка. Ваканция е, но тренировките продължават. „Има строг режим. Сутрин ставаме, закусваме и започваме с тренировките, обядваме, гледаме клипчета с двубои и пак тренираме, после малко почивка и отново тренировки. Гюрай е изпълнителен - знам, че има бъдеще в бокса", казва още младият треньор.  Той самият започнал да тренира в шести клас и така до завършване на средно образование. Станал шампион при младежите до 20 години. После се боксирал с мъжете, а на 22 вече е треньор на шампион. И двамата братя се възхищават на Кобрата. Бил много добър, но му липсвала култура. За последната битка на Джоршуа, Юзджан е категоричен - подценил противника, не бил подготвен за срещата. На визитата при кмета стана ясно още, че Изпълнителният директор на бургаския клуб Иван Попов е бил рефер на една от последните схватки на Джоршуа в Германия.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Газова бутилка избухна в дома на айтозлия
Хиляди в очакване на мотокроса в Айтос на 20 октомври
Айтос посрещна чудотворната икона на Пресвета Богородица Касперовска
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.