Любопитно
Градът на полските крале Краков - само на два часа път от Бургас
TразмерT

Световният феномен - солна мина „Величка” - привлича хиляди туристи  

 

Силвия ШАТЪРОВА

Теодора КУЦАРОВА-ИВАНОВА

 

Колкото повече пишем за пътешествия - толкова повече ни се пътува и ни се иска да откриваме нови места и дестинации. Непрекъснато е желанието на голяма част от нас да сме навън, да пътуваме и да се сравняваме,  с настъпването на лятото това желание се засилва и все повече обръщаме внимание на  фейсбук-сентенции от  вида на: „Трупай спомени, а не пари, спането е проспано време“ и куп още други. Днес ще ви разкажем за една нова дестинация, която набира скорост за любителите на пътешествията.

Столицата на полските крале Краков се превръща в хит за пътешествениците от Бургас тази година. За това си има причини. Едната – има директни полети Бургас - Краков на „Ryanair” и този исторически полски  град  е само на два часа път от Бургас. Втората - до Краков се намира световният феномен под закрилата на ЮНЕСКО - солна мина „Величка“. И основната причина е, че това са забележителности, които непременно си заслужава да се посетят. При това, можете да си организирате сами пътуването от Бургас на изгодни и сравнително ниски цени, през Интернет.

Нискотарифната авиокомпания „Ryanair“  лети от Бургас до Краков два пъти седмично по сезонно разписание. Полетите ще продължат до края на октомври. Цените на билетите са най-изгодни извън пиковия туристически сезон. Още първите самолети от Бургас до Краков бяха пълни с туристи и в двете посоки, видя екипът на „Черноморски фар”.

Факт е, че единствените директни полети от България до Краков са от Бургас и това е привилегия за бургаските пътешественици. Ако е първото ви пътуване до Полша, ще бъдете приятно впечатлени от гостоприемството, с което ни посрещат поляците, разбирайки, че сме българи и от морето.

 

Краков е туристическа дестинация, която трябва да се посети

Той е старата столица на Полша и сред първите градове, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Под централния градски площад сега е разположен уникален подземен музей, който разказва историята на древен Краков - сред археологически разкопки и артефакти, в съчетание с модерни интерактивни методи и средства. Това е един от най-новите и посещавани музеи в града, работи до 22.00 часа вечерта. Изграден е през 2003-2010 година,  в него 37 екрана пресъздават средновековната атмосфера, а 98 тонколони озвучават залите с изложени стотици музейни експонати. Музеят заема 3,4 декара площ на 4-5 метра под историческия площад. „Rynek Underground” е обявен за най-големия подземен музей в Европа. В него са вложени 10 млн. евро - около половината са европейско финансиране.

През стария град преминава Кралският път- коронационният маршрут, прекосяван от полските крале. Входът е през средновековна крепост „Барбакан“ и пищна Флорианска порта. Води до централния площад и замъка „Вавел“, с величествен изглед към река Висла. Централната базилика на Краков „Дева Мария”, разположена в сърцето на стария град, впечатлява с приказна архитектура и уникален интериор от готика, барок и ориенталски мотиви.

В средата на стария градски площад  е разположен закрит ренесансов пазар „Сукенице”, където днес се помещават сувенирни магазини, ресторанти и търговски щандове. Над него е Националната галерия на изкуството. В съседство е Кулата на кметството. Тези забележителности на градския площад са обградени с художествени галерии, магазини за сувенири, ресторанти и барове с бохемска атмосфера.

Замъкът на Краков - обитаван от дракони  и крале

Вавелският замък се определя като най-значимия исторически и културен музей  в Полша. През 1978 година е обявен за обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от историческия център на Краков. Този кралски замък и дворец, разположен на хълма Вавел, е бил официална резиденция на полските монарси повече от 500 години. Знаменитата катедрала във Вавелския замък е наречена „светилището на нацията“. Тя е била седалището на архиепископа Карол Войтила от 1963 година до избирането му за папа Йоан Павел ІІ през 1978 година. Столетия наред полските крале са били коронясвани и погребвани тук, също и други  полски герои и мъченици. А легендата разказва, че  в пещера в хълма на днешния замък е живеел страховит дракон, убит от безстрашния Крак – обикновен чирак на обущар, който се превръща в първия герой и основател на града. Статуя на дракона, който действително „бълва” огън през няколко минути, днес е любимото място за селфита на туристите край стените на замъка.

 

Солна мина „Величка” - уникален музей в галерии под земята

Има едно забележително място на около 10 километра от Краков, което задължително трябва да се посети. Това е световноизвестната солна мина „Величка”. Тя е невероятно приключение, което ще ви отведе в друго време и друг свят. В продължение на 9 века, солна мина Величка е превърната в приказно място- днес музей, в който се сливат чудесата на природата, човешката цивилизация, история и изкуство. До там се стига за 20 минути с редовен автобус с номер 304 и начална спирка в района на Централната жп гара на Краков. 4 полски злоти или около 2 лева е цената на автобусния билет. Можете да си го закупите от автомат в автобуса с монети или с банковата карта. Мината-музей е разположена в едноименно курортно градче край Краков.

Солната мина „Величка“ е сред най-старите на планетата и единствената мина в света, която е превърната в подземна галерия с произведения на изкуството, изработени от сол. Галериите и залите в мината са изпълнени с красиви статуи, балерефи и разкошни полилеи от солни кристали.

Специално за читателите на вестник „Черноморски фар”, екипът на солна мина „Величка” организира посещението ни в този световноизвестен обект на ЮНЕСКО. Благодарим им за високия професионализъм и оказаното сътрудничество и съдействие.

 

Солната мина има вековна история

 

Солната мина „Величка“ е една от най-старите на планетата и единствената, превърната през вековете в галерия с произведения на изкуството, всички изработени от каменна сол. Огромните солни залежи под Величка са открити през 13 век, когато солта е била разменна единица със стойността на злато и е наричана „бялото злато”. Легендата разказва, че местни жители са открили солен извор и така започва търсенето на подземните солни залежи. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 година. Оттогава насам шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера, реки и проходи), са разширени на обща дължина 300 км на 9 нива, достигащи 327 метра под земята. От 1993 година добивът в мината е прекратен и тя става изключително туристически обект. Туристите се допускат до към 130 метра под земята. Туристическият маршрут не е стръмен и се използват асансьори. Нужни са ви само удобни обувки и подходящи дрехи, защото температурата в галериите под земята е между  14 - 16 градуса по Целзий. Обиколката се извършва само по групи и задължително с гид. Организацията е перфектна. Туристическата обиколката продължава около два часа. В официалния сайт на солна мина Величка www.kopalnia.pl може да намерите цялата необходима информация за посещението, както и да си осигурите онлайн-билети, които са за точен ден и час. Информацията в сайта е на 7 езика, включително английски и руски. Групите също са с водачи на различни езици, включително руски, като езикът се избира при онлайн-резервацията. Не рискувайте без предварителни билети, защото интересът към мина „Величка“ е огромен. Около 50 гида на различни езици работят там. Хиляди туристи посещават ежедневно обекта на ЮНЕСКО. Осигурени са всички условия за туристите - тоалетни и сервизни помещения, места за хранене, магазини за сувенири. Солната мина е подходяща и за семейни посещения. Туристическият маршрут е безопасен и по широки галерии. Атракциите и природните забележителности под земята са впечатляващи както за деца, така и за възрастни. Съвременни вентилационни системи поддържат влажността на въздуха. В мината ще откриете дори огромна солна зала със стилен ресторант. Във „Величка” се провеждат тийм билдинги, фирмени, дипломатически и други официални събития, концерти, дори сватбени церемонии. Заради лечебните свойства на солта, в мина  „Величка” е изграден и СПА център за лечение на респираторни заболявания.

Музейните експозиции показват, как през 15-и век се появяват първите дървени машини, а от 17-и век се използват и коне за транспортиране на изкопаната сол. Можете да видите копия и оригинални експонати от целия процес през вековете за добиване на сол. Част от атракциите е и инсценировка на условията, при които са работили миньорите със звукови ефекти от нахлуване на „отровен” газ в тъмните забои. Освен това силно усещане, можете да се насладите и на невероятната акустика в зали на мината с подземни езера и със звучаща класическа музика.

Мината е превърната през годините в арт галерия със скулптури от солни кристали на полски владетели и световни личности, изработени със завидно майсторство от неизвестни и известни автори.

Всичко е изработено от сол - подовата настилка с форма на декоративни плочки, пищни полилеи от солни кристали. Издълбана в гигантски кристал от зелена сол е и дългата 54 метра капела на света Княгиня Кинга. Можете да видите „Тайната вечеря" на Леонардо, издълбана в солна скала, както и внушителна склуптура на Папа Йоан Павел II. Усещането е уникално. Това са впечатления, които не се забравят.

 

Поляците обичат България и морето

Поляците обичат България и  Южното Черноморие! Всеки поляк, с който се запознахме  в Краков ни разказа, че е идвал в Созопол, Приморско или друг южен курорт. Да си български турист в Краков е привилегия, посрещат ни с искрена симпатия, радват ни се, помагат, упътват. Но на английски език, руският не е популярен, не разчитайте на него.

Краков е академичен център с традиции и градът прелива от студенти и млади хора. Има и много туристи, но не прекалено. Най-често ще чуете италианска и испанска реч. Факт е , че повечето полети на летището в Краков са до испански и италиански градове и курорти, както и до Хърватска. Това е показателно и за силната конкуренция в туризма при избора на нашето Черноморие. Вероятно все повече ще се налага да се конкурираме за полските туристи. Средният стандарт на живот на поляците им позволява да почиват и в Западна Европа. 523 евро е сега минималната заплата в Полша, според  ЕВРОСТАТ. Средната е двойно по-висока.

 

Някои практични и други съвети

Хотелите в зоната около стария град на Краков са на европейски цени, но за около 30 лева на човек можете да нощувате в хубав апартамент. Цените в ресторантите на стария град също са европейски, но има достатъчно места за бързо хранене, кафенета или дюнери. Дори в стария град има доста на брой супермаркети. Сутрешната разходка на много местни хора и туристи започва с „прецел” – геврек, продават ги в колички на всеки ъгъл на цени около 2 злоти или 1 лев в наши пари. Асортиментът е от няколко вида сладки и солени гевреци. Историческият площад на Краков вечер е вълшебен - подарете си вечеря в някой от ресторантите на площада, за да опитате полската кухня сред тази атмосфера. Полски злоти можете да си обмените в Бургас, предлагат ги много чейнджбюра в града. За всички забележителности в Краков можете да намерите пълна информация в  Интернет.

Градът е изключително чист и подреден. Прави впечатление, че няма просяци и клошари, няма спящи по гарата и тротоарите бездомници. Краков е туристически оазис  в сравнение с големите западноевропейски градове в момента. Архитектурата на стария Краков  е уникална - барок, готика, ориенталски мотиви от епохата, когато градът е бил търговски център и кръстопът между Запада и Изтока. По „кралският път”от площада  към замъка „Вавел“ и сега преминават кралски карети с расови коне - копия на кралските колесници с всички пищни кралски атрибути - една от най-големите атракции за туристите.

Старият град на Краков е приказка, която трябва да се изживее. Не може да се разкаже с думи. Историческият централен площад  е реставриран в пълния си блясък,  а и процесите на реставрация на стария град продължават, за което са поставени на площада  каси за събиране на дарения, като дори тези каси са истински произведения на изкуството.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иван и Станислав, които преобразиха подлеза до Операта
Влюбена двойка се венча на крилото на самолет
В последния ден на лятото - слънце и слаб вятър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.