Бизнес
Горски продават коне, каруци и леки коли на търг
TразмерT

Дона МИТЕВА

Горските слагат на тезгяха за продажба чрез търг с тайно наддаване  коне, каруци, моторни триони и леки автомобили. Това са конфискувани стоки при залавянето на бракониери при незаконни сечи. Колите са паркирани в различните горски стопанства. Конете се съхраняват в специална база в Айтос в горското стопанство.

На търга, който ще се проведе на 13  май в административната сграда на Регионалната дирекция по горите в Бургас, има и велосипед тип „Украйна“, който е на съхранение в ДГС Средец, 7каруци, като една част от тях са с канати, а останалите без канати. Цената на каруците започва от 30 - 40 лева. 8 са трионите, различна марка. Техните цени гравитират в рамките на 120-150 лева.

От години се провеждат подобни търгове. Опитът  показва любопитни ситуации особено при животните. Има случаи, при които собственикът на животното се явява на търг, за да си го откупи отново, разказват горските. Дори наддава за него. Те си спомнят, че има случаи и на надцакване. Мургави стопани са толкова привързани към животните си, че ако го изтърват на търга и го купи друг, обикалят по следите на кончето и последващо го откупуват извън търга от новия собственик.

Най-многобройни са конете, както и най-разнообразни са цените при тях и в предстоящия търг. Те са описани най-подробно като се започне  от пола им и се стигне до отличителни белези. Например: кон женски, с бяла черта над ноздрите или пък кон мъжки червен, с бяло петно на челото.

На този търг се предлагат и четири автомобила, чиято цена варира от 280 лева за „Рено 5“ без регистрационен номер, до 400 лева за „Опел Кадет“ без документи.

Любопитното е, че цената на возилата е по-ниска от тази на конете. 430 лева е началната тръжна цена на  кон, а кобила може да се вземе за 400 лева, ако няма кой да наддава. Най-евтиното животно в този търг е кобила и началната тръжна цена за четириногото е 330 лева.

Освен конфискацията на конете, каруците и трионите, горските налагат и глоби, чиято събираемост в момента се върти около двадесетина процента за миналата година. По наблюденияотвътре на целия процес през годините задържането на животните и каруците има дисциплиниращ ефект, както и плащането на глобите.
Запознати твърдят, че извън търга също има още животни, каруци и техника, която след време отново да бъде разпродадена. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.