Бургас
Глоби за бургаски семейства, отказали с декларации да имунизират децата си
TразмерT

Единственият шанс да няма зараза в страната ни е да се вдигне обхватът на имунизация на 95 - 96%, смятат епидемиолози

Ина ПЕТРОВА

Глоби от 50 до 100 лева грозят две семейства от Бургас, отказали с декларация пред здравните власти да имунизират децата си. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морския град в отговор на наше запитване. Повод за интереса ни стана казусът с неимунизираното дете от Сливен, което с решение на местния съд отново посещава детска градина. Също като неговия баща отец Евгений Янакиев, и родители от Бургас отказали да доведат малчуганите при личния лекар, когато им съобщил, че предстои поставяне на ваксина. Така пропуснали задължителната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола.

“Съгласно Закона за здравето родители, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лева. Затова и на двете семейства са изпратени покани за съставяне на акт за административно нарушение“, поясниха от РЗИ.

Родителите явно още не са откликнали на поканата, защото до този момент на годината здравните власти в Бургас не са съставили никакви актове на родители, които отказват да имунизират децата си. Не са писани актове и на общопрактикуващи лекари за неваксинирани деца. Дребни провинения обаче има. „За констатирани нарушения при извършване на проверки в амбулаториите за индивидуални и групови практики за първична медицинска помощ, на общопрактикуващите лекари са издадени предписания, като са дадени конкретни срокове за изпълнението им”, уведомяват здравните власти в Бургас.

За разлика от ситуацията у нас, в Сърбия се водят дела срещу 300 семейства, които са пропуснали да заведат децата си за ваксиниране. Глобата там за такъв пропуск се равнява на 300 евро. В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан наскоро предложи въвеждане на солени глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили. Предложената санкция е 2500 евро. Подобно предложение направи и социалният министър Бисер Петков.

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) публикува списък с някои основни заплахи, към които трябва да сме внимателни през 2019 година. Начело на класацията е мръсният въздух, но малко по-надолу в списъка присъства отказът от ваксиниране. СЗО смята, че съществува реален риск да затрием напредъка в борбата с инфекциозните заболявания, на който се радваме към момента. Според експертите именно на това се дължи рекордният брой заболели от морбили през 2018 година на много места по света. Само през 2016 година Северна и Южна Америка бяха обявени за прочистени от морбили, но инфекциозното заболяване се завърна по тези територии. Дори позабравени заболявания като дифтерия се завръщат с пълна сила. Във Венецуела например през 2016 година е имало само 31 случая на дифтерия, а през 2017 г. – 786. И двете заболявания подлежат на превенция. Тя се прилага, но не навсякъде среща радушен прием.

„Твърдите антиваксъри са непоклатими, те не възприемат здравните доводи. Но едно неваксиниране на голям брой деца създава огромен риск за възникване на епидемия сред деца, отложени по медицински показатели или такива, които са ваксинирани, но не могат да изградят хубав имунитет. Има такъв малък процент деца“, коментира за „Черноморски фар“ един от уважаваните педиатри и специалист по инфекциозни болести в Бургас д-р Красимира Халачева. Според нея няма как недопускането в детска градина на едно неваксинирано и потенциално опасно за другите дете да е дискриминация. Всъщност това е доводът на магистратите в Сливен, излизайки с решение, че малчуганът може да посещава забавачка. Баща му обяснява отказа да разреши имунизация на осмото си дете с факта, че едно от другите му чеда е получило усложнение след поставяне на ваксина за морбили. „Това, което се случва в Сливен, е прецедент. Аз съм запознат с решенията на върховните съдилища на всички Балкански държави и на редица от развитите страни. Няма друго такова решение в тази посока“, смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той е убеден, че Върховният административен съд ще отмени решението на сливенските магистрати. Но според него се е дала излишна храна за ново възраждане на дебатите за ваксините, което още повече разколебава и плаши родителите.

Д-р Халачева го подкрепя. „Щом не искат да ваксинират децата си, защо не си върнат телефоните, защо не върнат компютрите и да работят с бележници и химикали и да не ползват тези постижения на съвременния свят”, пита риторично  тя. Все пак, в своята практика през последните години педиатърът отчита известен отбой от страна на антиваксърите. „След епидемията на морбили в Европа и у нас тази година се видя лицето на едно, макар и не с най-тежката клиника инфекциозно заболяване, каквото е морбилито. По тази причина в Англия има тенденция за увеличаване интереса на антиваксърите към ваксините. В България през 2009 г. имаше бум на морбили, в момента заболяването не е в такъв мащаб, но независимо от това вече съществуването на реално инфекциозно заболяване малко възстановява интереса на противниците на ваксините към тях“, споделя д-р Халачева. И допълва, че който е видял инфекциозното заболяване, е наясно, че нещата са много по-сериозни, отколкото една постваксинална реакция.

Лекарите признават, че ваксините имат странични ефекти, но те категорично не застрашават здравето на децата. „При ваксините срещу коклюш се получаваше подуване, зачервяване. Детето плаче един - два дни, не се храни добре. Това обаче не застрашава здравето. Това е имунният отговор, който тялото изработва, за да е готово, когато дойде дивият вирус, както го наричаме, да го отхвърли и да не възникне заболяване“, обяснява д-р Кунчев. Според медиците е важно децата, на които не са слагани ваксини, да не посещават детски градини, защото между 0,5 и 1% от малчуганите не могат да бъдат имунизирани. Това може да се дължи на алергия към някоя съставка на ваксините или увреден имунитет. Единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, при която няма как вирусът или бактерията да стигне до тях, подчертават лекарите. Още повече, че внос на вируса има непрекъснато – болни хора има в цяла Европа. Единственият шанс да няма зараза в страната ни е да се вдигне обхватът на имунизация на 95 - 96%, категорични са епедимиолозите.

“През изминалите години сме имали случаи, когато родители, които са глобени или поканени да се явят за издаване на акт за административно нарушение, са променили решението си и за завели децата си за имунизация, но за съжаление това не се случва много често”, признават от РЗИ.

Междувременно между учители в Бургас отново се завъртя темата защо не ги ваксинират от общината срещу грип, вместо да се разболяват от болни деца и да ходят подсмърчащи и кашлящи на работа. Питането е резонно на фона на чаканата грипна вълна и безплатните дози, отпуснати на пенсионери над 75 години, при условие че тук става дума за работещо звено с много важна обществена дейност. От общината отговориха, че засега този въпрос не е обсъждан и по ползата му трябва да се произнесат от ресор „Здравеопазване“. Междувременно в Бургас възрастните хора с хронични заболявания вече се имунизират с ваксини, осигурени безплатно за първи път от държавата. Общо над 7000 дози за областите Бургас, Ямбол и Сливен бяха разпределени миналата седмица към джипитата. Лекари обаче са притеснени, че няма ясни правила и критерии, по които да отпускат ваксини. Отделно осигурените бройки стигат едва за 10% от пенсионерите у нас. Преценката за това на кого да бъде поставена ваксина ще е на общопрактикуващите лекари, на база здравословното състояние на детето.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Николов се среща с шефа на Здравната каса за проблема с „Хематологията“ в Бургас
Общински лекар влиза в обувките на д-р Мануелян
Две кръгови кръстовища на булевард „Захари Стоянов“ ще борят задръстванията
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.