Любопитно
Главен инспектор Иван Иванов: Най ме боли, че деца употребяват наркотици
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Главен инспектор Иван Иванов е началник в Първо районно полицейско управление – Бургас, едно от най-натоварените управления в морския град. Заема тази длъжност от 5 години, а работи в структурите на МВР от 35 години. От малък е  мечтал да стане полицай и е щастлив, че е успял да осъществи своята детска мечта. Преминал е през много служби и стъпала в системата – Гранична полиция, Борба с организирана престъпност, Криминална полиция, бил е и оперативен работник.

На 4 юли, когато бургаската полиция отбеляза 140 години от създаването на МВР, той бе отличен със специална награда за постигнати трайни резултати и проява на професионализъм при изпълнението на служебните задължения.

Главен инспектор Иванов (вляво) получи заслужен приз за своята работа

Това, което най-много харесва в своята професия е, че той и колегите му бдят за спокойствие в обществения ред и безопасността на хората. Най-голямата му тръпка е дейността по разкриване на престъпления.

„В голямата част от моята кариера съм бил оперативен работник и съм се занимавал с оперативно-издирвателна дейност. Но за мен най-важното е да си свършим работата с колегите. Целта не е само да хванеш престъпника, но и да го изправиш пред Темида, за да има възмездие и наказуемост. Искаме хората да са удовлетворени от нашата работа, нас ни оценява обществото“.

През целия този стаж признава, че е имал много трудни моменти, но никога не си е помислял да се откаже.

„Имало е периоди, в които съм преосмислял своята работа. Но категорично не съм искал да напускам тази работа. Мотивирало ме е това, че търся справедливост за всичко и изпълнение на върховенството на закона“.

За него е призвание да си полицай. Професията му  е свързана с много несгоди – „денонощно съм на линия и в течение на всичко, което става в района, за който отговаряме – Централна градска част и квартал „Победа“, каза още той.

Според главен инспектор Иванов качествата, които трябва да притежава даден човек, за да стане полицай, не са едно или две.

„Те са много, но най-вече – честност, инициативност, доблест, мъжество. Всички положителни качества, които има всеки човек, трябва да ги има и полицаят, за да успее в работата си“.

Съвсем логично, през всичките тези 35 години в системата на МВР, началникът на Първо районно управление се е сблъсквал с какво ли не. Най-голямата му болка е употребата на наркотици от страна на непълнолетни и пълнолетни лица.

„Това е един от бичовете на обществото и борбата трябва се води от абсолютно всички, а не само от Министерството на вътрешните работи. Вече наистина са много случаите на наркозависимите. И това „зарибяване“, което се извършва в момента, също е тежък проблем. Но това, че ще хванем дилъра с няколко грама и ще го изправим пред съда – не е решение на този проблем. Трябва да има предотвратяване на нещата“.

На територията на Първо районно управление главен инспектор Иванов казва, че има много открити нарколаборатории и те стават все повече и повече. Проблемът идвал не само от местните, но и от хора, които пристигат от вътрешността на страната.

„Това се забелязва като тенденция и не е само през летния сезон, а целогодишно. Пазарът в региона е доста голям и най-вероятно това ги кара да идват тук “, уточнява той.

Нарколабораториите в централната част на Бургас стават все повече, отбелязва началнкът на Първо районно полицейско управление

Едно от новите предизвикателства пред него и колегите му е новата наредба за силата на шума. След всички други ангажименти, които имат в своята работа, сега полицейските служители ще трябва да се справят и с този проблем. Но това не ни притеснява, трябва да сме адекватни на обстановката, отбелязва той.

Главен инспектор Иванов споделя, че благодарение на добрата работа между Прокуратура и Полиция, вече се забелязва сериозен спад на престъпността в Бургаска област.

„Без тях нищо не можем да направим. Имаме перфектни отношения и това дава резултат. Надявам се, че и за в бъдеще ще е така. Работим много добре и с кмета на града – Димитър Николов, който постоянно ни подкрепя и ни помага, участвайки и организирайки с Община Бургас най-различни инициативи и срещи, което му прави чест“.

Полицейският служител отбелязва и помощта, която неговото районно управление получава от Областна дирекция на МВР-Бургас.

„Ние сме под тяхната „шапка“ и винаги сме можели да разчитаме на подкрепата им. Когато не ни стигат силите - те ни помагат с подкрепления. Налагала се и намесата на специалните сили, пътни полицаи и жандармерията“.

Заради тежката и специфична професия началникът на ПРУ-Бургас обича да разпуска с приятели, да се разхожда сред природата и най-вече по екопътеки в мистичната планина Странджа.

„Хобито си ми остава ловът и риболовът. За съжаление, не ми остава време да спортувам“.

Самият той е семеен, има син, който също е тръгнал по неговите стъпки и е част от МВР, макар да е имал друго призвание - завършил е специалност „Международни икономически отношения“.

Главен инспектор Иван Иванов пожелава на себе си и своите колеги в цялата страна най-вече здраве.

„Защото и при нас през годините имаше колеги, които се разболяха тежко и си отидоха от този свят. В нашата професия предизвикателствата са много и ние трябва да се справим с тях“, завършва 58-годишният бургазлия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Политици през деня, караоке-звезди през нощта
Почитаме Света Анна - покровителката на семейството и майчинството
Днес празнуват студентите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.