Любопитно
Гладиаторски шлемове на показ в Магазия 1 (СНИМКИ)
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Шлемове от римския период са изведени на показ за посетители в Магазия 1. Освен римски обаче в колекцията има и много древногръцки, спартански, тракийски и гладиаторски шлемове. Всички експонати са от филмите: „300“, „Спартак“, „Ханибал“ и други на подобна тематика.

Гладиаторите, както е известно са били роби, а за един роб е било чест да бъде избран за гладиатор. Рано или късно, срещайки смъртта си на арената, те умирали като легенди, а митовете за тях се носят и до наши дни. Такава е легендата на тракиеца Спартак, който от роб става гладиатор, от гладиатор става освободител и повежда най-голямото робско въстание в историята.

Друг любопитен факт обаче за гладиаторите е, че освен на арената им се е налагало да показват уменията си и на една друга сцена – в леглото на богатите дами от римското общество. Не е тайна, че коравите мъжаги са били сред най-търсените любовници на сенаторските съпруги.

В историческите анали има случаи и на гладиатори постигнали толкова много победи в Колизеума, че са спечелвали свободата си от римските императори. За това те са получавали по един дървен меч лично от владетеля.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Рязко застудяване през новата седмица
Рев на мотори огласи Обзор
Новоразкрита крепостна стена в средновековния град Русокастро
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.