Малко Търново
ГКПП Малко Търново е открит след натиск от министър Иван Башев
TразмерT

Най-успешният български дипломат обичал да нощува във вилата на Горското в местността Качул

Бил народен представител от Малко Търновско

Днес се навършват 103 години от рождението на Иван Башев
Иван Христов Башев е роден на 24(11 ст. ст.).02.1916 г. в София. От 1957 до 1961 г. работи в Министерството на просветата и културата, през 1961 - 1962 г. е заместник министър на външните работи, а от 1962 г. до смъртта си е министър на външните работи на Народна република България. Министър на външните работи в три правителства последователно, в продължение на 9 години, определят Иван Башев като най-успешният ръководител на българската дипломация. Ние, странджанци ще го запомним като човека, държавния ръководител, който е допринесъл най-много за хората, като народен представител на малкотърновска община.

Ето няколко извадки от книгата на Илия Петков „Съдба без отдих“ за Иван Башев:
„Когато Иван Башев дойде за първи път като наш народен представител, след като беше избран за такъв, ние мислихме, че и той е като другите партийни и държавни ръководители. Подготвихме специална вечеря във вилата в местността „Качул“ - сготви се по половин пиле на човек. Уловихме и опържихме риба от река Велека. В специални малки гювечета се приготви кисело овче мляко. Донесохме малко домашна ракия и бяхме закупили вино - „Сунгирларски мискет“. Оказа се обаче, че Башев въобще не е по тези пищни вечери. Хапна малко от рибата, от овчето мляко и нищо повече. Не отказа да му налеем чашите с ракия и вино, но си останаха ненапити. Обичаше да ходи пеш. Обичаше тишината и спокойствието. Не пушеше. Не употребяваше алкохол. Високо културен и възпитан човек. Когато беше в избирателния район, предпочиташе да нощува във вилата на Горското стопанство в местността „Качул“. Идваше в Малкотърновския избирателен район винаги сам, с шофьора си. Редовно, преди всяка сесия на Народното събрание идваше в избирателния район, провеждаше срещи с актива и събрания с населението и искаше да чуе от хората кои проблеми ги вълнуват. В края на всяка година даваше отчет пред избирателите за своята работа като народен представител.“
Благодарение на Иван Башев бе открит Граничния контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“; пътя Царево – Малко Търново – границата през 1970 година, мотела със 114 легла и голям ресторантски комплекс; започна проектирането и по-късно построена Общинска болница „Иван Башев“.
Иван Башев загина в снежните преспи на Витоша, близо до „Щастливеца“ на 13.12.1971 година. Фактите припомня в профила си във фейсбук Георги Бъклев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Село Бръшлян – най-предпочитаното за отдих в Странджа по празниците
Малкотърновски празнични рецепти: Вкусна пухкава пита
Малкотърновски празнични рецепти
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.