Спорт
Футболна криза!Чудовищно изтичане на таланти от Бургас
TразмерT

Местният футбол е в колапс

 

Георги КОСТАДИНОВ

 

Бургаският футбол е в тотална криза. Парите за футбол в Бургас са вече на рекордно ниски равнища. Никога в морския град финансирането на този спорт не е било толкова оскъдно. В момента двата водещи клуба, „Нефтохимик“ и „Черноморец“, играят в Трета лига. Бюджетите им са в рамките на 500-600 хиляди лева. Подобни равнища историята на града не познава. Дори и в най-мракобесните години в средата на 90-те положението не е било толкова плачевно. Тогава „Черноморец“ бе спасен от Община Бургас, а „Нефтохимик“ бе щедро финансиран от държавния „Нефтохим“. По-късно на хоризонта се появи Ивайло Дражев, а „Нефтохимик“ бе поет от „Нафтекс България Холдинг“, който по-късно бе пререгистриран като „Петрол Холдинг“. Тогава „акулите“ разполагаха с по 1,5 милиона лева на година, а „Нефтохимик“ с много повече. Последва златна ера на Балъков с харчове, достойни за римско пиршество. „Нефтохимик“ пък премина през няколко етапа, но дори  и по времето на Николай Филипов парите бяха поне двойно повече. Преди две години в „А“ група пък клубът разполагаше с около 3 милиона лева на година. След като ПСФК „Черноморец“ фалира бе създаден нов клуб, ФК „Черноморец 1919“. С общи усилия и много работа отборът вече е в третия ешелон. И двата бургаски клуба обаче нямат солиден ресурс зад себе си. Бургаският бизнес, с малки изключения, бяга от футбола и не иска да осигурява средства. Така в момента Бургас дълбае дъното. Парите за футбол са рекордно малко. За сравнение, градове като Пазарджик, Велико Търново, Монтана, Враца имат много повече средства, за да развиват този спорт. Ако не се намери решение, бъдещето на футбола в морския град не е никак розово.

Реален резултат от тази криза е изтичането на таланти. Огромен брой бургаски млади футболисти играят в други клубове. Рожби на местните школи преди години, сега те подсилват тимове в чужди градове. В момента има над 30 момчета под 18 години, които носят екипите на отбори от София, Пловдив, Разград, Стара Загора... Още поне толкова са футболисти в по-зряла възраст, които също ритат за други отбори. Това носи огромни щети на бургаския футбол. Смята се, че цената само на младите футболисти, които са извън морския град, е около 10 милиона евро. Потенциално тези пари ще отидат в касите на ЦСКА, „Левски“, „Лудогорец“, „Ботев“, но не и в някой от местните клубове.

Безспорно най-показателен е случаят с един от най-големите таланти на българския футбол, Крис Добрев. В момента той е футболист на „Ботев - Пловдив“. Стана и най-младият футболист, който е отбелязвал гол в „А“ група. Тогава беше на 15 години и половина.

Крис Добрев обаче е рожба на бургаската футболна школа. Малцина знаят как той бе изпуснат да отиде в Пловдив преди три години.

През пролетта на 2014 година Добрев носи екипа на „Нефтохимик“. Тогава отборът е в „А“ група, но се тресе от много тежка финансова и управленска криза. Собственик е бургаският бизнесмен Николай Филипов. След като три години поред издържа клуба, той обаче е на прага да се откаже. Спира финансирането, което се отразява пагубно. Всъщност продължава да осигурява средства само за заплати на треньорите в ДЮШ. По това време Крис Добрев вече загатва сериозно за своите качества. Той влиза в полезрението на големите отбори в България. Има няколко примамливи оферти. По това време „Ботев - Пловдив“ върви възходящо, като клубът е с един от най-големите бюджети в страната, щедро финансиран от КТБ.

Крис Добрев играе в състава на набор 2001 година. Треньор на формацията е опитният специалист Антон Николов. Заради кризата обаче, много от талантите вече гледат към други тимове. Кристиян Добрев показва отлични качества. На 13 години той бяга 50 метра за 6,0 секунди, което е впечатляваща скорост за тази възраст. Има дрибъл, скорост, пас, удар. Всичко, което трябва на един футболист.

От „Ботев - Пловдив“ са особено настойчиви. В крайна сметка той и неговите родители се съгласяват да отидат на базата в Коматево и младият талант да започне подготовка със своя набор. Интересно защо обаче ръководството на „Нефтохимик“ не прави нищо, за да го задържи в клуба.

В края на май 2014 година в Пловдив се провежда финален турнир за купата на „Кока Кола“. Фирменото състезание е традиционно всяка година, но този път по съвпадение се провежда в столицата на Тракия. Крис Добрев участва с училищния обор на ОУ „Антон Страшимиров“. Той е воден от преподавателката Марина Иванова. Младият талант отново изпъква в надпреварата на малки вратички, но отборът му отпада на полуфинал.

След състезанието училищният тим се прибира за Бургас със специално нает микробус. На връщане обаче возилото се отбива до базата в Коматево, където са оставени именно Крис Добрев и Тодор Петков, като и двамата бургазлии са играчи на „Антон Страшимиров“ и на „Нефтохимик“. Те започват подготовка с „Ботев - Пловдив“. Малко след тези събития КТБ фалира и парите секват. Изградената школа на пловдивчани обаче продължава да работи перфектно. Така сагата около младия талант приключва. Сега Добрев е едно от най-обещаващите млади имена в Европа, а Петков е част от шампионския тим на „Ботев“ от тази година. Сега играе за юношеския тим до 19 години, а влиза и в плановете на треньорския щаб за мъжкия отбор.  А въпросът защо двамата са изпуснати по този лесен начин от ДЮШ на „Нефтохимик“, остава да виси без отговор….

През късната пролет на 2015 година бе разрушен един от най-силните юношески отбори на „Черноморец“. Този от набор 2002 година с треньор Пламен Младенов. Тогава голям брой титуляри заминаха за Разград и облякоха екипите на „Лудогорец“. Става въпрос за Хидиуед Хюсеин, Юмер Онур, двамата защитници с име Георги Маджаров, Мирослав Пейчев, както и още няколко момчета. Част от тях сега носят екипите на „Берое“, други са в „Локомотив - Пловдив“, но не и в Бургас. По този начин бе сложен край на един наистина силен юношески отбор, който игра във финалите на „Данониада“ в Бразилия и завърши на 11-о място  в света.

 

В момента в юношеските  отбори  на „Левски“ играят Павлин Чиликов и Иван Иванов, в „Берое“ са Георги Маджаров и Димитър Стоев. Никола Ганчев носи екипа на „Лудогорец“ - набор 2001 година. Георги Бабалиев е в ЦСКА, както и Динко Славов. Там играят и синовете на бившия таран на „Черноморец“ Петър Жабов. Димитър и Павел носят червените екипи за набор 2001 и 2004 година. Двамата бяха част от ДЮШ на „Черноморец“, но в крайна сметка и те се насочиха към изходите на Бургас.

Кризата в местния футбол е наистина чудовищна. В момента в състава на „Нефтохимик“ биват налагани няколко млади футболисти, същото важи и за „Черноморец“. Двете школи на тези клубове работят, но няма никаква гаранция, че играчите ще могат да бъдат запазени. Просто защото и двата клуба са в Трета лига със силно ограничени бюджети. Дори клубове като „Созопол“, „Несебър“ и „Поморие“ разполагат с повече и с напълно гарантирани средства. Липсата на собствена база също влияе пагубно. По този начин клубовете остават напълно без активи, без никакво покритие. Много трудно е така да се намерят сериозни собственици и спонсори.

Изтичането на таланти продължава и ще продължи. По този начин се получава една негативна спирала, от която няма спасение. Поне в следващите години. Защото рано или късно трябва да се намери вярното решение и бургаският футбол да се върне там, където му е мястото, а местните  момчета да се завърнат в родния си дом.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
Нефтоxимик с пето ново попълнение
Започна благотворителният футболен турнир в Меден рудник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.