Местни избори - 2019
Френският кандидат за кмет на „Ние, Гражданите“ отстранен заради уседналост
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Кандидатът за кмет на местната коалиция „Ние, Гражданите“ адвокат Теодор Шейков е отстранен заради уседналост, става ясно от решение на ОИК-Бургас. В него се посочва, че при тях е постъпило писмо от ЦИК от 1 октомври, в което се съдържат указания за заличаване на регистрация на кандидат за кмет на община, с основание извършената проверка на обстоятелствата, свързани с правото на български граждани да бъдат избирани за общински съветници и кметове.

В посочените указания е отразено, че с писмо ГД „ГРАО“ е изпратен резултатът от извършената проверка за наличие на уседналост по смисъла на чл. 397, ал.1 от ИК. Проверката е възложена на ГД „ГРАО“ в изпълнение на решение на ЦИК, което обхваща всички кандидатски листи, във всички избирателни райони, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019-а.

Централната избирателна комисия, е възложила на ГД „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да извърши проверка на регистрираните кандидати в изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 27 октомври 2019 г., която да установи за всеки кандидат български гражданин дали отговаря на следните условия: да има българско гражданство; да е навършил 18 години към 27 октомври 2019 г. включително; да не е поставен под запрещение; да не изтърпява наказание лишаване от свобода; да има постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях е на територията на съответния изборен район - община или кметство, към 26 април 2019-а.

По отношение на Бургас, проверката е установила несъответствие с изискването за уседналост на Теодор Русланов Шейков, регистриран като кандидат за кмет на община Бургас от кандидатска листа МК „ Ние, гражданите“ (ДРП Българската пролет, БЗНС, РДП, Земеделски съюз, „Ал. Стамболийски“).

„В Изборния кодекс (ИК) за изборите за общински съветници и за кметове е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното и пасивното избирателно право. По смисъла на чл. 396 и чл. 397 ИК наред с другите предпоставки, право да избират и да бъдат избирани за общински съветници и за кметове имат гражданите, които са „живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, се посочва в решението на ОИК-Бургас.

В т.1 на посоченото решение, ЦИК указва, че в изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони по смисъла на ИК „да си живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“, за българските граждани означава - да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 26 април 2019-а.

Предвид всичко това ОИК-Бургас реши, че заличава Тодор Шейков от кандидатската листа на „Ние, Гражданите“ и анулира издаденото му удостоверение. Освен, че кандидатите за кмет стават с един по-малко, Шейков няма да участва дори и за избор на общински съветници.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ЦИК.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.