Бизнес
Френски картофи и гръцки домати бият родния зеленчук
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

Болна тема за всички овощари и градинари е това, че често продукцията им остава нереализирана за сметка на внесената от съседни държави като Гърция, Турция, Македония, Румъния. Справка от Министерството на земеделието, храните и горите сочи, че внасяме повече плодове и зеленчуци, отколкото изнасяме. Родната слава на бахчеванджиите, която се е разнасяла из цяла Европа в момента не се експлоатира по никакъв начин. От години тенденцията е да се внасят и консумират гръцки домати и френски картофи.

„Плащанията на един декар площ – защо са еднакви за домати, сливи и пшеница? Няма ли да е по-справедливо, ако са диференцирани“? „Няма адекватно застраховане на продукцията“, „Да се направи адекватен регистър на търговците на плодове и зеленчуци – това нормативно съществува и е работа на БАБХ, но на практика не е направено“. Това са само част от проблемите, които бяха поставени на срещата на зеленчукопроизводителите и собствениците на овощни градини. Чуха се и доста предложения във връзка с обвързаното подпомагане.

Производителите се събраха в Бургас по инициатива на Областната служба по земеделие. Лидия Станкова, директор  на службата, представи пред присъстващите работата на Експертния съвет по животновъдство, който съществува от осем години и предложи на земеделците да учредят свой такъв, който да подпомага дейността им. Всички са на мнение, че има прекалено много проблеми в сектора на зеленчуко- и плодопроизводството, които са замитани под килима и които бавно и сигурно трябва да бъдат разрешени.

На срещата присъства и Кировски, представител на земеделското министерство. От презентацията, която направи той стана ясно, че у нас има повече внос на плодове и зеленчуци, отколкото износ. „Внася се повече, отколкото се изнася. Тази тенденция се задълбочава. Единствено при малините балансът е обратен“, подчерта той.

Логично производителите скочиха с пресни примери: „Не може на нашите борси гърците да излизат с цена на прасковата от двадесет стотинки за килограм и ние да можем да ги конкурираме“. Като се има предвид, че в съседните държави субсидиите са далеч по-големи за производителите на плодове и зеленчуци, а метеорологичните условия карат тяхната продукция в повечето случаи да узрява по-рано, родното производство не е конкурентоспособно, заключиха потърпевшите. И поискаха от страна на държавата да вземе мерки, секторът да не бъде затрит.

„На бургаската борса в момента пристигат камиони с румънски пъпеши и колегите ги пласират на доста по-ниска цена от нашите“, даде пример бахчеванджия от Равнец, който има поглед над случващото се на тържището.

„Бадеми, орехи и лешници – камъни от луната ли са, че за тях не се получава субсидия“, чу се питане.

Росен Маджаров от Равнец пък постави въпроса защо голяма част от зеленчуците също са извън списъка за обвързано подпомагане.

Хората от бранша приеха позитивно идеята за създаването на експертен съвет. Те коментираха също, че е необходимо да се сдружават и по култури, за да си помагат, защото кризата в зеленчукопроизводството и овощарството и множеството неразрешени въпроси е налице.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.